Foc la horn şi acoperiş

De Alexandra Lăzureanu
Se recomandă precauţie FOTO: ISU Crişana
Se recomandă precauţie FOTO: ISU Crişana
În prima săptămână a acestui an, s-au produs 12 incendii, dintre care şapte provocate de coşurile de fum.


Astfel, miercuri, în jurul orei 9:10, Staţia de Pompieri Aleşd a intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperişul unei locuinţe situate în Vadu Crişului.
Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul cu operativitate, împiedicând propagarea flăcărilor la întreaga casă, pagubele fiind limitate la aproximativ nouă metri pătraţi acoperiş. Cercetările efectuate la faţa locului au relevat drept cauză probabilă a evenimentului, un coş de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. În seara aceleaşi zile, în jurul orei 20:55, echipajele Detaşamentului 2 de Pompieri Oradea au acţionat pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la coşul de fum al unei locuinţe de pe strada Gurghiului din municipiu. Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul înainte ca acesta să provoace pagube materiale. Şi acest eveniment a fost, cel mai probabil, provocat de coşul de fum al casei, în acest caz, necurăţat de funingine.

Coşuri de fum periculoase

În primele şapte zile ale acestui an, s-au produs 12 incendii, dintre care şapte au fost cel mai probabil provocate de coşurile de fum (deteriorate ori neprotejate termic faţă de materialele combustibile sau necurăţate de funingine). Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere însemnatã în această perioadă a anului. Cauzele producerii unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii. Adresăm cetăţenilor rugămintea ca, în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii: coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic, de persoane specializate şi autorizate; în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile; coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile; la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel putin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului; nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperişului, planşeului etc.; în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile; gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă); se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lânga pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !