Folosiţi în siguranţă mijloacele de încălzire

De Alexandra Lăzureanu
Neglijenţa provoacă incendii FOTO: ISU CRIŞANA
Neglijenţa provoacă incendii FOTO: ISU CRIŞANA
Pompierii bihoreni revin cu câteva recomandări pentru exploatarea în siguranță a mijloacelor de încălzire.


Astfel, statisticile arată că cele mai multe incendii produse în sezonul rece sunt provocate de exploatarea sistemelor de încălzire locală (sobe cu sau fără acumulare de căldură) cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, precum şi de suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice.
În acest context, pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor, sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, respectarea măsurilor specifice de apărare împotriva incendiilor.

Pentru siguranța copiilor

Nu așezaţi pătuţurile copiilor în imediata vecinătate a sobelor cu sau fără acumulare de căldură. Nu lăsaţi copiii să aprindă focul sau să se joace la elementele instalaţiilor de încălzire; supravegheaţi-i pe timpul zilei, atunci când sunt funcţionale sobele. Nu lăsaţi copiii să se joace în apropierea aparatelor de încălzit sau preparat hrană, şi sub nicio formă nu permiteţi copiilor să se joace cu focul. De asemenea, nu încuiaţi copiii în casă cu focul aprins în sobă ori cu aparate de încălzire electrice în funcţiune.

Pentru siguranța întregii familii

Nu menţineţi în funcţionare, pe durata nopţii, sobele cu sau fără acumulare de căldură şi nu supraalimentaţi sobele cu combustibil solid și nu le lăsaţi să funcţioneze nesupravegheate. Asiguraţi verificarea, repararea, izolarea termică și curăţarea periodică a sobelor și a coșurilor de fum. Menţineţi în permanenţă o distanţă de minimum 1 m între sobele sau burlanele metalice și materialele combustibile învecinate (mobilier, perdele, draperii etc.). Nu puneţi la uscat lemne sau rufe la distanţe mai mici de 1 m faţă de sobele metalice și 50 cm faţă de cele de teracotă. Amplasaţi o tavă metalică pe dușumea, în faţa ușilor sobelor din cărămidă/teracotă. Evitaţi să folosiţi lemne lungi care nu permit închiderea ușii sobei. Se recomandă să depozitaţi jarul și cenușa în gropi special amenajate. Totodată, verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi altele noi. Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile, sau pe cele din urmă pe mijloacele de încălzire electrice. Decuplaţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !