Fonduri europene pentru plantarea viţei de vie

De Simona Drimbău
UE finanţează plantarea viţei de vie.
UE finanţează plantarea viţei de vie.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește posibililor beneficiari oportunitatea accesării fondurilor pentru finanțarea programelor de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole, în temeiul OMADR nr. 1508/2018.

Fondurile sunt disponibile prin Programul Național de Sprijin (PNS) în Sectorul Vitivinicol 2019-2023. Prin accesarea acestei măsuri, producătorii din România au posibilitatea să-şi restructureze sau modernizeze suprafeţele cu viţă-de-vie, pentru a corespunde cerinţelor actuale ale pieţei.

Aceasta este una din măsurile de administrare a potențialului productiv viticol, care a fost luată de Comisia Europeană atât pentru a întări echilibrul pieţei vitivinicole, cât şi în vederea unei mai bune adaptări a ofertei la cerere pentru anumite tipuri de produse vitivinicole.

Sunt vizate anumite suprafeţe viticole a căror producţie nu este adaptată cererii, dar se poate adapta cu ajutorul unei restructurări a plantaţiilor prin: reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire; reamplasarea parcelelor viticole; replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare; modernizarea formei de conducere a viței-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semiînaltă și înaltă; instalarea de sisteme de irigații prin picurare etc.

Beneficiari

Beneficiarii programelor de restructurare sau reconversie sunt producătorii viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile.

În anul financiar 2019, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a autorizat la plată, până la această dată, suma de 8,45 milioane de euro din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru măsura de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole.

De asemenea, din PNS al României, se mai acordă ajutoare pentru următoarele măsuri: ajutor financiar la plata primelor de asigurare a recoltei pentru suprafețele cu soiuri de struguri pentru vin, investiții în sectorul vinicol; ajutor financiar pentru distilarea subproduselor şi promovarea vinurilor.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !