Fonduri pentru viticultură

De Simona Albinaru
1Comentariu
Fonduri pentru reconversie
Fonduri pentru reconversie
Viticultorii pot obține finanțări nerambursabile pentru restructurarea şi reconversia podgoriilor, prin Programul Naţional de Sprijin al României în sectorul vitivinicol (PNS) 2014 – 2018, sau pentru înființarea sau înlocuirea de plantații pentru struguri de masă, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, submăsura 4.1 -Investiții în ferme.


Beneficiarii programelor de restructurare/reconversie sunt producători viticoli, persoane fizice sau juridice care deţin şi/sau exploatează suprafeţe de viţă-de-vie cu soiuri nobile.

Eligibile

Poate fi finanţată măsura de restructurare/reconversie care cuprinde următoarele activităţi: reconversia soiurilor, care constă în schimbarea soiurilor existente în cultură cu soiuri superioare din punct de vedere calitativ sau clone din aceste soiuri. Reconversia se realizează prin plantare pe acelaşi amplasament ori pe alt amplasament echivalent ca suprafaţă de viţă-de-vie pentru struguri de vin. Se dau bani şi pentru reamplasarea parcelelor, care constă în plantarea parcelelor viticole amplasate în condiţii nefavorabile pe alte amplasamente care conferă condiţii climatice şi pedologice favorabile la nivelul aceleiaşi suprafeţe şi modernizarea exploataţiilor viticole, care reprezintă ansamblul de măsuri eligibile care conduc la creşterea eficienţei şi la îmbunătăţirea calităţii produselor vitivinicole.

Reconversia soiurilor şi reamplasarea parcelelor se realizează pe baza unor drepturi de replantare rezultate în urma defrişării parcelelor viticole şi drepturi de plantare provenind de pe o rezervă.

Măsurile eligibile aferente restructurării şi reconversiei care vor fi finanţate prin PNS 2014 – 2018 vor fi următoarele: reconversia soiurilor – proiectare, pregătire teren, plantare şi instalare tutori, instalare sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj.

Pentru reamplasarea parcelelor -defrişare, proiectare, pregătire teren, plantare şi instalare tutori, instalare sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj. Pentru modernizare – proiectare, instalare/înlocuire sistem de susţinere pentru conducere şi palisaj, modernizarea formei de conducere a viţei-de-vie prin trecerea de la cultura joasă la cultura semi-înaltă şi înaltă, modernizarea sistemului de susţinere prin înlocuirea sârmelor şi instalarea a 3 rânduri de sârme, din care minimum două duble, la sistemul pentru conducere şi palisaj în vederea susţinerii butucilor şi conducerea lăstarilor.

În cadrul PNS, sprijinul financiar se acordă pe hectar pentru fiecare măsură eligibilă şi nu depăşeşte 75% din valoarea costurilor pentru realizarea măsurilor din cadrul programelor de restructurare/reconversie. Sumele forfetare acordate ca sprijin financiar alocat din fonduri U.E. se stabilesc pe baza unui calcul corect şi foarte clar al fiecărui tip de operaţiune. Baza de calcul este furnizată de devizul de cheltuieli pe categorii de lucrări, aferente înfiinţării plantaţiei viticole.

În cazul PNDR – submăsura 4.1 „Investiții în ferme”, se acordă fonduri nerambursabile în proporţie de 30% până la maximum 90% din valoarea proiectului. Beneficiarii care vor utiliza material săditor românesc vor primi punctaj suplimentar.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor