Formare prin schimb de bune practici

De Crina Dobocan
Prezidiul conferinţei internaţionale FOTO: CRINA DOBOCAN
Prezidiul conferinţei internaţionale FOTO: CRINA DOBOCAN
Studenţii de la Socio-Umane au făcut practică în instituţii publice şi private.


Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Științe Socio-Umane, a încheiat proiectul „Servicii de pregătire, documentare și acces pentru studenți în programe de licență și masterat în sociologie și asistență socială”, acronim SocioPLUS, finanțat prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, DMI 1.2 Universitate pentru piața muncii.

Proiectul s-a derulat în perioada mai 2014 – noiembrie 2015, valoarea totală eligibilă a acestuia fiind de 1.784.240 lei, din care contribuția solicitantului 35.684,80 lei și asistenţa financiară nerambursabilă solicitată 1.748.555,20 lei. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

„Prin proiect s-a urmărit creșterea relevanței curriculei a cinci programe de studiu în raport cu piața muncii, pornind de la analiza nevoilor existente”, a declarat prof. univ. dr. Adrian Hatos, managerul de proiect.

Studii

Echipa de implementare a proiectului, coordonată de managerul de proiect prof. univ. dr. Adrian Hatos, a realizat diferite studii pentru identificarea programelor masterale și de licență din arii tematice similare de la universități de referință din UE și România, pentru identificarea actorilor de pe piața muncii relevanți pentru programele de studiu din domeniile sociologie și asistență socială și o analiză a inserției pe piața muncii a tinerilor absolvenți ai celor cinci programe de studii din domeniile sociologie și asistență socială.

În urma acestor studii, s-a publicat un Ghid Orientativ Sociologie și Asistență Socială pe piața muncii, la care au contribuit experți din cadrul proiectului, util atât pentru studenți cât și pentru cadrele didactice, în care sunt descrise programele de studii, reglementări ale profesiilor, descrierea calificărilor, destinațiile pe piața muncii a absolvenților și recomandări pentru îmbunătățirea programelor și curriculelor. Aceste rezultate, dar şi altele, sunt prezentate astăzi, de la ora 10:00, în cadrul conferinței de încheiere.

Tot în cadrul proiectului, au fost semnate protocoale de parteneriat social în educație și formare precum și protocoale de participare la rețeaua SocioPlus de către 22 de instituții publice și private din județele Bihor și Arad.

„Aceste protocoale au presupus implicarea partenerilor în activitățile proiectului pentru dezvoltare curriculară și pentru crearea unei comunități de cercetare care are ca scop îmbunătățirea calității programelor de studii. În urma studiilor realizate și a consultărilor cu membrii partenerilor sociali și în educației, au fost îmbunătățire nouă curricule, şase la Facultatea de Științe Socio-Umane din Oradea și trei la Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială din Arad. La activitatea de pilotare curriculară, a celor nouă discipline îmbunătățite, au participat 210 studenți înmatriculați la cele două universități partenere”, a prezentat Adrian Hatos.

Proiectului SocioPlus nu a fost destinat doar studenților, ci și cadrelor didactice, membre în structurile de conducere a universităților/ facultăților și celor implicați în dezvoltarea și managementul calificărilor la nivel de universitate/facultate. Pentru aceștia, cât și pentru 10 reprezentați ai partenerilor sociali în educație, s-a organizat un curs acreditat de Manager de inovare și o activitate de formare prin schimb de bune practici.
Formarea prin schimb de bune practici a avut loc, joi, la Hotel Continental Forum Oradea, fiind organizată sub forma unei conferințe cu participare internațională. În acest context au fost aduse în discuţie metode de îmbunătățire a procesului educațional la nivel academic.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !