Frictiuni sindicale la Suplacu de Barcau

De Cristian Horgoș
4Comentarii
Luca e acuzat că vrea să ia sub aripa lui toată mişcarea sindicală de la Petrom Suplac
Luca e acuzat că vrea să ia sub aripa lui toată mişcarea sindicală de la Petrom Suplac
Sindicatul majoritar de la Petrom Suplacu de Barcău acuză presiuni de racolare din partea lui Liviu Luca.

Sindicatul Petrom – Extracţie şi Producţie Suplacu de Barcău, care are peste o mie de membri, a acuzat marţi presiunile apărute din partea noului sindicat local afiliat la aşa-numitului Sindicat Naţional Petrom, coordonat de omul de afaceri Liviu Luca.

În primă fază, sindicaliştii coordonaţi în Suplacu de Barcău de inginerul Lucian Gal au declanşat marţi o Adunare Generală Extraordinară ca reacţie la întrunirea sindicală pusă la cale, în comuna sălăjeană Ip, de Liviu Luca, sindicalist dar şi partener de afaceri cu Sorin Ovidiu Vântu.

Apoi, sindicaliştii majoritari au mers la Ip dotaţi cu pancarte de genul: „Luca, nu uita / Nu suntem averea ta!” sau „Jos dictatura”.

„În calitatea sa de şef al Federaţiei Sindicale din Petrol şi Energie, Liviu Luca vrea să subordoneze sindicatul nostru din Suplac la Sindicatul Naţional Petrom. Pe acest SNP, dl. Luca vrea să-l promoveze ca singură structură sindicală reprezentativă în cadrul OMV Petrom, astfel ca doar conducerea SNP să poată negocia cu conducerea societăţii. Însă ştiind vechile practici ale d-lui Luca, ne temem că va sacrifica drepturile sindicaliştilor pentru a obţine de la conducerea societăţii facilităţi pentru firmele unde are interese direct sau prin parteneri de afaceri”, ne-a declarat ing. Lucian Gal.

Sindicaliştii uniţi în jurul lui Lucian Gal se simt presaţi prin diverse mijloace să treacă la sindicatul fidel lui Liviu Luca, şi care are deocamdată sub 400 de membri.

Pilda Petromservice

Astfel, sindicatul majoritar din Suplacu de Barcău are suspiciuni privind faptul că SNP ar fi obţinut de la conducerea societăţii dreptul de a renegocia Contractul Colectiv de Muncă şi de a acorda premii şi bilete de tratament.

„S-a ajuns ca sindicatul mai mic să fie considerat reprezentantiv, iar sindicatul nostru, deşi mai numeros, să nu conteze. Consider că Liviu Luca a aranjat în aşa fel încât angajaţii să treacă la sindicatul lui pentru a putea primi premii şi bilete de tratament. Ori ne amintim ce s-a întâmplat prin anul 2000 cu firma Petromservice, care era atunci a sindicatului. Prin diverse manevre, Liviu Luca a pus Petromservice sub controlul lui Sorin Ovidiu Vântu, care a transferat banii într-o firmă offshore din Cipru. Ne e teamă că acum urmăreşte ceva asemănător”, mai spune Lucian Gal.

Conotaţii penale

Tot în urma AGA întrunită marţi, sindicatul Petrom – Extracţie şi Producţie Suplacu de Barcău a decis să-i reclame penal pe Liviu Luca şi pe reprezentantul său de la sindicatul minoritar în Suplacu de Barcău pentru abuz în funcţie. Mai exact pentru că şi-ar fi arogat dreptul de a decide care sindicalişti să primească premii şi bilete de tratament deşi sindicatul lor nu e cel mai reprezentativ la Suplac.

 4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor