Frontieristul „Loto”, deja la judecată

De Cristian Horgoș
Frontieristul „Loto”, deja la judecată
DNA Oradea l-a trimis în judecată pe poliţistul de frontieră Cociuba Iosif, prima înfăţişare fiind programată luni.

Procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe agentul şef de poliţie de frontieră Cociuba Iosif Gheorghe, de la SPF Borş, acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă, ambele în formă continuată. Primul termen al dosarului intrat pe rolul Tribunalului Bihor a fost stabilit pentru astăzi.

Din rechizitoriu reiese următoarele:

În perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, inculpatul ar fi pretins şi primit de la reprezentantul unei firme care achiziţiona zahăr şi ulei din Ungaria, suma totală de cirva 30.000 lei. În schimb, inculpatul ar fi înlesnit intrarea în ţară, prin PTF Borş, a autocamioanelor cu mărfuri (în special zahăr şi ulei), atât în zilele când era de serviciu, cât şi în zilele în care acesta nu era planificat de serviciu, susţinând că intervine la colegii săi (poliţişti de frontieră şi/sau funcţionari ai Gărzii Financiare), pentru ca aceştia să permită intrarea în ţară a mărfurilor cu risc fiscal ridicat, fără să procedeze la monitorizarea mijloacelor de transport.

Totodată, în cazul autoutilitarelor, Cociuba ar fi evitat să constate contravenţia privind depăşirea capacităţii maxime de încărcare (când era de serviciu conform planificării), respectiv intervenind la colegii săi (când nu era de serviciu conform planificării), pentru ca aceştia să-şi încalce atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea contravenţiei susmenţionate.

Potrivit înţelegerii cu reprezentantul firmei care efectua transporturile prin frontieră, în perioada ianuarie 2011 – aprilie 2012, Cociuba Gheorghe ar fi pretins achitarea a câte 400 lei per autocamion care intra în ţară cu zahăr şi ulei, respectiv achitarea sumei de 50 lei, pentru fiecare autoutilitară care intra în ţară cu zahăr şi ulei, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare.

Şi bilete Loto…

În cursul lunii aprilie 2012, în condiţiile intensificării controalelor din partea organelor fiscale privind importurile de produse cu risc fiscal ridicat, agentul şef de poliţie Cociuba şi-ar fi majorat pretenţiile iniţiale, solicitând achitarea sumei de 900 lei per autocamion care intra în ţară cu zahăr şi ulei
De asemenea, inculpatul ar fi pretins omului de afaceri să se deplaseze săptămânal în Ungaria şi să-i pună bilete la loto, cu sume cuprinse între 10.000 şi 15.000 de forinţi (circa 150 – 200 lei).

Astfel, în perioada aprilie 2012 – aprilie 2013, pentru a facilita intrarea în ţară a autocamioanelor încărcate cu zahăr şi ulei, Cociuba Gheorghe ar fi pretins şi primit de la reprezentanţii aceleiaşi firme suma totală de 82.800 lei, precum şi contravaloarea unor produse alimentare şi nealimentare şi a unor bilete la loto.

În octombrie 2012, agentul şef de poliţie Cociuba şi-ar fi majorat pretenţiile şi în legătură cu facilitarea intrării în ţară a autoutilitarelor încărcate cu marfă, în sensul că ar fi pretins achitarea a câte 100 lei per autoutilitară intrată în România, precum şi achitarea contravalorii unor produse alimentare şi nealimentare.
Astfel, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, în baza înţelegerii susmenţionate, agentul şef de poliţie ar fi pretins şi, prin intermediul şoferilor firmei, ar fi primit de la un reprezentant al societăţii sume de bani şi diverse produse, în sumă de peste 20.000 lei.

În cauză s-a instituit sechestru asupra bunurilor aparţinând inculpatului. Instrumentarea cazului s-a făcut cu sprijin din partea DGA Bihor.

Potrivit unor surse neoficiale, societatea comercială vizată în această anchetă face parte din reţeaua evazionistă pentru protecţia căreia a ajuns să fie acuzat şi fostul adjunct al IPJ Bihor, comisarul şef Ioan Brîndaş.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !