Garanție doar pe baza bonului fiscal

De Simona Drimbău
4Comentarii
Garanție doar pe baza bonului fiscal
Cumpărătorii care nu vor să plătească garanţia pot da la schimb un ambalaj de acelaşi tip.

De luna aceasta valoarea garanției pentru sticlele returnabile și alte ambalaje reutilizabile este de 50 de bani pe ambalaj. Astfel, magazinele rețin pe bonul fiscal această valoare, clienții putând apoi să o recupereze.

Garanţia se returnează doar în baza bonului fiscal. Cumpărătorii care au achiziţionat produse cu ambalaje reutilizabile îşi vor putea recupera garanţia ducând ambalajul înapoi la magazin, dar numai dacă prezintă şi bonul fiscal şi dacă ambalajul este în stare bună. Asta înseamnă că toate bonurile fiscale pe care este inscripţionată garanţia vor trebui păstrate până ce se va cere returnarea banilor. Cei care nu vor să plătească garanţia vor putea da la schimb un ambalaj de acelaşi tip. Proiectul prevede însă că sticlele şi borcanele pot fi duse, la schimb, la achiziţia altor produse ambalate în ambalaje reutilizabile. Cu alte cuvinte, românii se vor duce la supermarket cu sacoşa de ambalaje.

Clienţi informaţi

Ordonanța de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu prevede de asemenea că operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligați să să informeze consumatorii asupra valorii garanției bănești și asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective, să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate dar şi să returneze, la solicitarea consumatorului, în baza bonului fiscal, valoarea garanției bănești în cazul ambalajelor reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate.

Operatorii economici care introduc pe piața națională produse ambalate în ambalaje reutilizabile trebuie să să marcheze sau să înscrie pe ambalajul primar sau pe eticheta produsului destinat consumatorilor sintagma «ambalaj reutilizabil», dar şi să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minimum 90%.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor