Garantii si instrumente

Un alt capitol pe care l-au deschis oamenii de afaceri în discuţiile cu băncile au fost garanţiile bancare.

Unul dintre participanţi a prezentat cazul său: finanţare de 3 miliarde pentru un proiect, în proporţie de 100%, dar în momentul în care a mers la bancă pentru a-şi asigura un flux de capital până la decontare, aceasta i-a cerut garanţii casa şi terenuri. Într-o situaţie asemănătoare, dar în cazul unoui proiect finanţat prin fonduri transfrontaliere, care au un alt specific decât cele structurale s-a aflat şi Federaţia Patronilor, care aşa cum spunea preşedintele Ioan Lucian, „s-a aflat cu gâtul în gips, iar acum suntem pe cale de a ne reveni”, fiindcă băncile nu acordă credite pentru a derula astfel de proiecte. „Ai o scrisoare semnată de Ministerul Finanţelor în mână, la fel ca o garanţie de stat, dar nu primeşti credit”, a punctat Ioan Mintaş.

Omul de afaceri Vasile Fonoage, reprezentând Cesal şi Romcolor, a vrut să afle răspuns la o întrebare ce viza garanţia plăţilor la marfa livrată, deoarece biletele la ordin nu funcţionează. Răspunsul a venit de la vicepreşedintele CNIPMMR care a subliniat faptul că de la 1 decembrie biletele la ordin vor avea acelaşi regim ca şi cec-urile. Maria Savin, preşedintele grupului Sapico a adus şi o veste bună şi anume că împreună cu mediul politic şi cel banar este implicată într-un proiect de modificare a Legii insolvenţei pentru a izola cazurile de insolvenţă indusă. Domnia sa a cerut bancherilor să diversifice instrumentele şi produsele bancare să aducă şi în România produse mai puţin costisitoare, produse care sunt folosite şi în Comunitattea Europeană. „Banca care va face prima pasul înspre diversificarea produselor bancare va deveni un partener foarte interesant”, a spus Maria Savin.

V.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !