Gata să se înlănţuie de copaci

5Comentarii
Gata să se înlănţuie de copaci
Conflictul ecologiştilor cu autorităţile, pe tema amenajării malurilor Crişului Repede în municipiul Oradea, tronsonul Pod Dacia – Pod Centru, se acutizează. Bătălia pentru arborii de pe mal îşi consumă astăzi un nou episod la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor. Recomandation [.doc – 39KB]
Recomandari [.doc – 41KB]

De la ora 10:00, APM găzduieşte şedinţa Colectivului de Analiză Tehnică (CAT), în cadrul căreia se va aprecia gradul de risc de mediu al proiectului.

 

Indică vicii de proiect

Centrul Regional de Supraveghere Ecologică (CRSE) Oradea solicită încadrarea proiectului de amenajare a malurilor Crişului în categoria celor care se supun procedurii de Evaluare a Impactului de Mediu. Cei de la CRSE spun că documentaţia depusă la APM Bihor de către Agenţia Naţională „Apele Române” – Direcţia Apelor Crişuri Oradea nu conţine nici o informaţie „privind starea de fapt a biodiversităţii din zona de pe malurile Crişului Repede, pe tronsonul vizat, şi nici în ceea ce priveşte impactul asupra mediului al lucrării şi modul cum se va monitoriza lucrarea pas cu pas”.

 

Vor după model european

„Suntem acuzaţi că ne împotrivim dezvoltării oraşului, ceea ce nu este adevărat. Noi ne opunem modului de a lucra cu hei-rup-ul. Trebuia un plan de detaliu, cu indicarea copacilor care se sacrifică şi motivele. Am cerut oficial şi refacerea proiectului pentru a fi regândit în contextul european de gestionare a apelor”, menţionează Mihai Togor, preşedintele CRSE.

Ecologiştii mai spun că până ieri peste 110 din arborii de pe malul Crişului, în tronsonul vizat, au fost marcaţi pentru tăiere şi că numărul ar fi fost chiar mai mare dacă nu intervenea conducerea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic pentru a opri marcarea.

 

Prevăd pericol în aval

„Nu vor tăia copacii! Dacă trebuie, ne vom lega cu lanţuri de ei. Din cauza îndiguirilor în ţările din Europa, Dunărea a ajuns anul acesta la 14.000 mc pe secundă, şi ştim cu toţii ce s-a întâmplat. Acelaşi lucru se vrea acum la Oradea. Guvernul României dă acum bani pentru îndiguire, pentru ca mai târziu tot Guvernul României să aloce bani pentru refacerea caselor distruse de inundaţii în aval”, spune Paul Iacobaş, voluntar în cadrul CRSE.

Dacă astăzi Colectivul de Analiză Tehnică constituit la APM va stabili că proiectul nu se supune Evaluării Impactului de Mediu, lucrările de amenajare a malurilor pot începe imediat.

 

Executanţi controversaţi

„Aici este vorba despre un interes economic. Interesul unor grupuri, nu interesul populaţiei. Eu nu am încredere în lucrările pe care le fac cei de la Repcon şi Aquaproiect. Avem dovezi destule despre superficialitatea lucrărilor executate de ei.

În ultimii ani s-a tot auzit de maluri surpate şi diguri fisurate”, aminteşte biologul Anna Marossy, de la Muzeul Ţării Crişurilor.

 

Concepţie învechită

Într-o scrisoare deschisă adresată CRSE, Alexander Zinke, consultant de mediu pentru Europa Centrală şi de Est, menţionează: „Lucrări asemănătoare au fost făcute în statele europene între anii 50-70, dar s-au dovedit a fi o pierdere de bani (costuri mari de realizare şi costuri mai mari decât înainte pentru întreţinere şi reparaţii), precum şi o pierdere a zonelor naturale de recreere. Începând cu anii ’80 s-au început în majoritatea ţărilor europene proiecte de revitalizare a malurilor râurilor în zonele urbane. S-au cheltuit milioane de euro din bugetul public pentru înlăturarea betonului şi reconstruirea malurilor naturale”.

Cristian Horgos5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor