„Gaudeamus” – cinci zile de „petrecere cărturească”

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
Ioan Moldovan, Ovidiu Mureşan şi Vladimir Epstein
Ioan Moldovan, Ovidiu Mureşan şi Vladimir Epstein
Târgul organizat de Radio România este pentru prima dată la Oradea. Viitorul depinde de interesul orădenilor.

După zeci de ediţii organizate în toată ţara, Târgul de Carte Gaudeamus se deschide, miercuri, în premieră, şi la Oradea. 50 de edituri din toată ţara îşi expun cărţile în cele 33 de standuri amenajate pe 300 de metri pătraţi, în Parcul 1 Decembrie. Organizatorii garantează reduceri majore de preţuri şi oferte pentru cei interesaţi dar anunţă şi câteva momente interactive cu publicul. „Editorii au experianţa dansului pe grătarul încins al economiei de piaţă”, spune Vladimir Epstein, directorul Târgului Gaudeamus.

Sărăcie de librării

„Ca cifre, târgul este peste media evenimentelor Gaudeamus similare din ţară. De aici încolo, rămâne ca expozanţii să decidă viitorul. Aceasta este ediţia zero. Dacă mai urmează ceva, aceea va fi prima ediţie”, afirmă acesta.

Directorul zice că „o cremă importantă a editurilor” va fi prezentă la Oradea de azi şi până duminică: „cine nu e prezent, nu există”. În opinia sa, Oradea afişează „o sărăcie de librării dar are o bună reputaţie pentru interesul faţă de cultura scrisă”.

Pe lângă oferta de carte, sub umbrela Gaudeamus sunt anunţate şi alte evenimente menite să creeze atmosferă. În 9 mai, de Ziua Europei, pe scena amplasată lângă pavilionul din Parcul 1 Decembrie va avea loc, la ora 17, un concert în aer liber susținut de Rock Filarmonica.

Directorul târgului a punctat şi caracterul interactiv al evenimentului. Există un buletin de vot care se înmânează cumpărătorilor, care sunt invitaţi să desemneze care este cea mai râvnită carte a Târgului Gaudeamus sau standul care le-a plăcut cel mai mult. „Târgul are o atmosferă bună. Nu avem o reţetă pentru asta, iese pur şi simplu”, este concluzia directorului.

Fapt de cultură

Poetul Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, este preşedintele de onoare al acestei prime ediţii Gaudeamus. „Sunt bucuros că la Oradea se declanşează această petrecere cărturească. Un oraş care se doreşte respectat trebuie să afişeze faptul de cultură. Oradea are realizări dar şi orizonturi de împlinit”, este părerea sa. Poetul apreciază că „instituţia lecturii este în criză, şi ea” dar că târgurile de carte pot fi o salvare. „Este târguiala cea mai minunată şi cu folos de durată”, califică Ioan Moldovan actul cumpărării unei cărţi.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Primăria, care a oferit gratuit terenul şi va achita factura la utilităţi. „Diversitatea domeniilor reprezentate este o bună recomandare pentru toți orădenii în ceea ce privește oferta de care vizitatorii târgului vor putea beneficia încă de la această primă ediție”, crede viceprimarul Ovidiu Mureșan. Acesta spune că a implicat şi Inspectoratul Şcolar Judeţean, care se va asigura că elevii din Oradea vor vizita standurile târgului. JB – C.Gh.

Fact box

Programul Târgului Gaudeamus

– Invitaţi de nota 10: Olimpicii României – sâmbătă, 10 mai, la ora 13.00, sunt prezentaţi publicului olimpicii internaţionali la diferite discipline: Dudás Norbert (Liceul Teoretic „Ady Endre” din Oradea), Schefler Gergő şi Boros Zoltán (Liceul Teologic Romano – Catolic „Ham Janos” din Satu Mare).

– Premiile Târgului GAUDEAMUS Oradea se decerneză duminică, 11 mai, începând cu ora 13.00, astfel:

• Trofeele GAUDEAMUS (acordate editurilor – locurile 1, 2 şi 3) şi Cea mai râvnită carte a Târgului, decernate prin votul publicului

• Trofeele Presei – decernate jurnaliştilor pe secţiunile publicaţii, radio şi TV

• Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale la Târgul GAUDEAMUS;

• Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase cititoare prezente la Târg, de către organizator şi Casa de Modă PUSHA Fashion;

• Premiile Tombolei GAUDEAMUS, constând în telefoane mobile, invitaţii la restaurante şi parcuri de distracţie, vouchere la saloane de înfrumuseţare şi mingi de fotbal, oferite de către organizatori şi parteneri.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !