Gazele de sist – azi, maine sau poimaine?

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
6Comentarii
Se încearcă minimalizarea acestui pericol. Gavrilă Ghilea
Se încearcă minimalizarea acestui pericol. Gavrilă Ghilea
În timp ce oamenii lui Ponta încearcă să transmită mesaje liniştitoare în problema eventualei exploatări a gazelor de sist în Bihor, senatorul Gavrilă Ghilea este, în continuare, alertat.

Ghilea nu pare liniştit de răspunsul pe care ministrul Energiei, Constantin Niţă, la transmis senatorilor PNL, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu – alţi parlamentari îngrijoraţi de această problemă. Ghilea are o iniţiativă legislativă care ar interzice extragerea gazelor de sist în zona staţiunilor turistice, aşa cum sunt Băile Felix.

Deşi l-au interpelat pe premierul Ponta pe problema gazelor de şist în Bihor, celor doi senatori, Boeriu şi Bodea, le-a răspuns ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Prin răspunsul său, acesta încearcă să-i liniştească pe cei doi parlamentari PNL, transmiţându-le că acordul petrolier din perimetrul Băile Felix nu a fost încă aprobat de Guvern şi că acordurile pentru perimetrele de la Tulca şi Tria sunt petroliere şi nu fac referire la gazele de sist. De asemenea, ministrul Niţă spune că acordurile respective fac referire la explorări şi că se va pune problema începerii exploatării în funcţie de ce rezultat vor avea explorările.

Se caută metode curate

Acelaşi ministru transmite că în prezent companiile din domeniu testează echipamente şi metode de extragere ecologice a gazelor de sist. Şi dă câteva exemple de asemenea metode aflate în teste. „Evaluarea potenţialului de gaze de sist în România se face concomitent cu testarea metodelor de extracţie care nu necesită substanţe chimice sau bioacide – de fracturare curată, care ar urma să fie lansate pe piaţă în circa 2 ani de zile. În aceste condiţii, se presupune că atunci când evaluarea va fi încheiată, România va trebui să condiţioneze utilizarea unor asemenea metode de către firmele respective”, scris ministrul.

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a salutat pe propriu-i blog răspunsul ministrului. Iată ce a scris Mang pe ioan-mang.ro: „În concluzie: bihorenii pot sta liniştiţi, nu e niciun pericol. Concluzia pentru politicienii bihoreni este puţin diferită: înainte de a se lansa în atacuri împotriva Guvernului USL, din dorinţa de a capta atenţia şi de a-şi face imagine, mult mai sănătos este să soliciţi informaţii de la autorităţile competente. Că poate problema a fost deja soluţionată. Sau nici nu există!”.

Iniţiativă anti-şisturi

Joi, senatorul PDL Gavrilă Ghilea îl contrazicea pe Mang, atrăgând atenţia asupra faptului că există un pericol real al exploatării acestor gaze în Bihor. „Se încearcă minimalizarea acestui pericol, însă, în momentul în care începe explorarea, acest lucru este ca şi echivalent cu exploatarea. Pentru perimetrul din Băile Felix, Guvernul are absolut toate aprobările date, mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial”, declară Ghilea, care le pune în vedere orădenilor că şi municipiul va fi direct afectat dacă vor începe explorările în zona Felix. Aşadar, senatorul crede că opinia publică orădeană ar trebui să fie în alertă. La rândul său, Ghilea a emis interpelări la adresa Guvernului, pe problema gazelor de şist, dar nu i s-a răspuns, încă. Senatorul a depus deja o iniţiativă legislativă prin care să se interzică exploatări petroliere în zona staţiunilor de interes naţional şi internaţional, aşa cum sunt Băile Felix. Şeful PDL Bihor face apel la toţi parlamentarii de Bihor să i se alăture în demersul său legislativ.

Liber la gaze de șist, pe şest, in Bihor6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor