Gheorghe Vidican, premiul „Balcanica”

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
6Comentarii
Poetul Gheorghe Vidican
Poetul Gheorghe Vidican
Premiul reprezintă o recunoaştere a valorii poetului orădean.

Poetul orădean a obţinut premiul „Balcanica” la a VIII-a ediţia a Festivalului Poeţilor din Balcani. Evenimentul a fost organizat în perioada 26 – 27 septembrie, de Consiliul Judeşean Brăila, Biblioteca „Panait Istrati” şi filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor.

Lansări de cărţi, poeţi sloveni invitaţi să vorbească despre ce înseamnă poezia în Balcani, poeţi români şi brăileni, care şi-au prezentat şi ei creaţiile, acestea au fost doar câteva dintre coordonatele ediţiei din acest an a Festivalului Poeţilor din Balcani.

Evenimentul a debutat pe 26 septembrie, cu un moment festiv şi a continuat cu un recital de poezie slovenă susţinut de poeţii: Nataša Švikart, Rade Bakracevic, Vesna Speitzer şi cu lansarea a două volume, “Imparele” a lui Nicolae Grigore Mărăşanu şi “Nichita Stănescu – o pată care vorbeşte”, antologie bilingvă, română-engleză, de Dionisie Duma.

Premii

În cea de-a doua zi a festivalului a fost organizată o masă rotundă despre literatura slovenă şi un recital de poezie în care au evoluat: Stere Bucovală, Radu Cârneci, Florin Costinescu, Dionisie Duma, Constantin Gherghinoiu, Lucian Gruia, Nicolae Grigore Mărăşanu, Liviu Ioan Stoiciu şi orădeanul Gheorghe Vidican. Poetul Gheorghe Vidican a lansat cu acest prilej volumul “Dimineaţa din pumni”. Ziua s-a încheiat cu un alt moment poetic susţinut de: Miruna Vlada, Violeta Craiu, Alexandru Sfârlea, Ion Marin Ţâru, Mihai Vintilă, Doina Popa, Lucia Pătraşcu, Marin Cioranu, Valentina Balaban, Virgil Andronescu şi cu decernarea premiilor: Premiul “Balcanica” pentru poezie română (Gheorghe Vidican) şi pentru poezie slovenă (Nataša Švikart), Premiul “Balcanica. Opera Omnia” (Radu Cârneci), Premiul “Balcanica pentru traducere în limba română a poeziei din Slovenia” şi Premiul Bibliotecii Judeţene “Panait Istrati” pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură.

„Festivalul Poeţilor din Balcani este un proiect cultural gândit pentru o perioadă de zece ani care are ca obiective promovarea poeziei contemporane din România şi Slovenia, aprofundarea conceptului de balcanism în literatură şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare între poeţii români şi sloveni. Premiul «Balcanica » pentru poezie înseamnă pentru mine o recunoaştere a valorii mele, cu atât mai mult cu cât este un premiu internaţional şi l-am obţinut alături de poeţi valoroşi din România şi din Slovenia”, a declarat Gheorghe Vidican.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor