Gojdişti au fost, gojdişti sunt încă

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Toma Dragomir, aflat chiar sub placa memorială de pe clădirea „Gojdu”
Toma Dragomir, aflat chiar sub placa memorială de pe clădirea „Gojdu”
După recenta întâlnire a promoţiei ’53, vineri s-a reunit la „Gojdu” şi promoţia ’63.

Promoţia ’63 s-a întâlnit vineri la actualul Colegiu Naţional „Emanuil Gojdu” pentru a serba o jumătate de secol de la absolvire. Iniţiatorul evenimentului aniversar a fost dr. Gelu Mircea Budău, fost director al Direcţiei Sanitar Veterniare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

În anul 1963, 136 de liceeni au absolvit Şcoala Medie nr. 1 Oradea dintre care 90 au urmat apoi studii universitare devenind medici, ingineri, profesori – de pildă Iosif Suciu s-a reîntors ca la „Gojdu” ca dascăl la catedra de biologie.

Şef de promoţie a fost Toma Leonida Dragomir, ajuns şef de Departament la Politehnica Timişoara. Dintre absolvenţii de atunci, ieri, în faţa liceului, s-au adunat în jur de 50, o generaţie de excepţie, care a dat naţiunii elite de valoare ale vieţii culturale, economice şi intelectuale româneşti.

După tradiţionala poză de grup, seniorii gojdişti au urcat în Amfiteatrul liceului, unde au intonat din inimă „Gaudeamus Igitur” cugetând la învăţăturile acestui cântec academic.

Preotul Nicolae Duluş, profesor de religie la „Gojdu” a oficiat o slujbă în memoria foştilor elevi sau profesori care au confirmat deja că „Vita nostra brevis est…”

Galerie cu academicieni

Directorul gojdist Viorel Mititean i-a asigurat pe sărbătoriţi că se bucură întotdeauna de astfel de aniversări având astfel ocazia de a întâlni şi a vorbi cu promoţii vechi de elevi, care au onorat numele liceului orădean oriunde au ajuns în lume. Spre seară, gojdiştii cu plete cărunte şi-au adus şi soţiile sau soţii la restaurant, pentru a dansa şi povesti amintiri din liceu, împreună.

Reamintim că luna trecută s-a reunit şi generaţia ’53 de la „Gojdu”, printre participanţi numărându-se scriitorul academician D.R. Popescu şi fizicianul Dorin Poenaru, fost şef al Institutului Naţional de Fizică Nucleară de la Turnu Măgurele. Dealtfel, tablouri cu academicienii care s-au format la „Gojdu” au fost aşezate pe pereţii holurilor pentru a inspira tinerele generaţii.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor