„Guvernul dă cu biciul tot în boii care trag”

„Guvernul dă cu biciul tot în boii care trag”
© Gavrilă Ghilea

ORADEA. Încă un parlamentar bihorean condamnă plafoanele stabilite, practic, de Guvern, pentru alocările bugetare.

Senatorul PNL Gavrilă Ghilea susţine că „Guvernul dă cu biciul tot în caii care trag”, referindu-se la noua formulă pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor prin care se stabilesc limite de venituri proprii pe categorii de unităţi administrativ-teritoriale. Ghilea constată că Legea bugetului de stat pe 2015 „a creat confuzie” la nivelul primăriilor şi consiliilor judeţene. Aceasta deoarece, potrivit reglementărilor legale criticate, comunele, oraşele, municipiile, municipiile reşedinţă de judeţ, respectiv, judeţele care realizează venituri proprii peste nivelul limitelor stabilite de actul normativ citat, nu mai sunt eligibile pentru alocare unor sume de echilibrare din cota de 18,5% din impozitul pe venit – încasate la nivelul fiecărui judeţ – şi nici din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată.

Primării afectate în Bihor

Parlamentarul bihorean a precizat că, în realitate, este vorba despre o crasă discriminare edilitar-financiară care a produs deja primele efecte în judeţul Bihor, unde presa locală a semnalat deja că un sfert din cele 100 de unităţi administrativ-teritoriale vor fi văduvite de alocarea sumelor defalcate pentru echilibrare bugetară.

„Astfel, se aruncă, practic, în derizoriu efortul susţinut al unor administraţii locale de a îmbunătăţi gradul de colectare bugetară, atât prin lărgirea şi diversificarea bazei impozabile cât şi prin implementarea de facilităţi pentru stimularea contribuabililor mici, mijlocii şi mari de a deveni buni platnici. Guvernul nu face decât să aplice o nemeritată sancţiune pentru administraţiile care au obţinut venituri proprii peste plafoanele impuse empiric prin lege”, susţine senatorul PNL, co-preşedinte PNL Bihor. Ghilea atrage atenţia că, deşi nu mai sunt eligibile pentru alocările bugetare din impozitul pe venit şi din cotele defalcate din TVA pentru echilibrarea propriilor bugete, primăriile trebuie să achite contribuţiile proprii pentru derularea proiectelor europene, sub sancţiunea pierderii finanţării.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor