Hansel şi Gretel pentru copiii anilor 2000

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
Hansel şi Gretel pentru copiii anilor 2000
Piesa se adresează copiilor între 4-10 ani, iar regizorul şi-a dorit să-i ajute pe cei mici să-şi invingă frica de vrăjitoare.

Piesa Fraţilor Grimm, Hansel şi Gretel s-a jucat ultima oară la Arcadia la sfârşitul anilor 80. Premiera de sîmbătă, de la orele 11,00, este un spectacol adus în actualitate, textul fiind o adaptare mai modernă realizată de Hanyecz –Debelka Robert. Regia spectacolului este semnază de Szoke Kavinski Andras, care se află la prima colaborare cu secţia română, iar scenografia lui Csuri Emese. “Scopul nostru nu a fost croirea unui veşmânt modern pentru un basm vechi, ci, apropierea basmului de spectator, ca să fie pe înţelesul copiilor de azi.Hansel şi Gretel sunt, de fapt, doi copii care prălăvăgesc, dar în gândurile lor putem să ne recunoaştem proprii copii, vecinii, ori pe noi însine. Sperăm că spectacolul este unul interactive , că fiecare copil îşi va recunoaşte păpuşa din propria cameră şi va accepta personajul. Mesajul piesei: să ne învingem frica. Vrăjitoarea este materializarea fricii la copii. Povestea spune în mod convingător că putem să ne învingem frica: vrăjitoarea va fi arsă în cuptor. Sperăm că materializarea fricii să-şi găsească dezlegare şi să-I ajutăm pe cei mici să găsească un răspuns la una dintre multele întrebări pe care şi le pun la această vârstă”, spune regizorul Szoke Kavinski Andras.


Un spectacol mobil

Aşa cum şi-a dorit managerul Teatrului , Daniel Vulcu, Trupa Arcadia a realizat un spectacol mobil, care să se poată juca şi în locuri neconvenţionale. “De altfel, după premieră următorul nostru spectacol va avea loc la Telechiu. Următorul pas pe care vrea să-l facă Trupa Arcadia este să ieşim puţin de pe scenă. Încercăm să ducem spectacole de calitate, cu actori şi decoruri profesioniste şi în locurile în care spectatorii au mai puţine posibilităţi de a veni la Teatru”, spune directorul interimar al Trupei Arcadia, Florian Silaghi. Păpuşile sunt realizate din cârpe, iar feţele păpuşilor  realizate din burete cusut. Păpuşile pot fi mânuite la vedere, dar mânuirea necesită multă abilitate şi deprindere.

“Sunt păpuşi care nu pot lipsi din arsenalul unui păpuşar. Fostul director al Teatrului Arcadia, Ioan Moldovan m-a făcut să înţeleg esenţa păpuşăriei. Mă simt bucuros că mă pot revanşa faţă de dânsul şi de trupa pe care a iubit-o atât. Mulţumesc pentru încrederea acordată ca să pun aceast spectacol.De ani de zile îmi doresc să colaborez cu secţia română, ca să demonstrăm că sunt mai multe lucruri care ne apropie decât care ne despart. Păpuşeria a fost dată la o parte în ultima vreme, dar este o valoare incontestabilă de care copiii au nevoie”, a spus regizorul Szoke Kavinski Andras. Vor da viaţă personajelor îndrăgiţii actori: Florin Stan, Florian Silaghi, Ioana Dagău şi Alexandru Pop. Muzica : Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist Crişana a Teatrului Regina Maria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !