Ia, un must have!

Ia, un must have!
Ia între dimensiunea ei naţională şi cea universală, respectiv între perenitate şi efemer.


Acestea sunt perspectivele din care universitarul Olimpia Urdea de la Facultatea de Arte Vizuale a vorbit despre ie în contextul Zilei Universală a Iei, care se sărbătoreşte pe 24 iunie. Ia l-a inspirat pe Henri Matisse, a fost adusă pe podiumul modei internaționale de Yves Saint-Laurent, a făcut istorie cu Regina Maria, a fost asimilată Cântării României în perioada comunistă și a fost adaptată de generația hippie. În prezent, ia nu e nici în patrimoniul UNESCO, nu are o zi națională în România, dar are perspectiva unui institut dedicat, prin inițiativa La Blouse Roumaine.

Ia românească a intrat în modă în perioada interbelică, atunci când Regina Maria a României s-a lăsat fotografiată și filmată în bluza tradițională românească și astfel a rămas în conștiința boemei Europe a acelor vremuri. Ia a atins celebritatea în lumea artei în lucrarea „La Blouse Roumaine” a lui Henri Matisse, dar și în „Le Reve (Visul)” — pictură ce ilustrează o femeie în ie dormind, ce are ca mesaj reveria unei lumi a păcii, într-un context istoric conflictual.

ii2

„Costumul românesc este un monument în sensul propriu al cuvântului. El nu stă în căsuța sociologică sau etnografică a îmbrăcămintei, ci în linie cu piramidele egiptene, cu catedralele franceze și cu digurile Olandei. El are acest drept pentru că este o probă adusă la maturitatea existenței unei civilizații închegate. El este una din mărturiile vizibile și tangibile ale civilizației satului de pe pământul nostru”, spunea Mircea Malița, în volumul România – Din tezaurul portului popular tradițional. De la aceste considerente a pornit artistul fotograf Adela Rusu în organizarea expoziţiei inedite de fotografie cu costume tradiţionale „Frumuseţe, tradiţie, poveste”. La reuşita evenimentului a contribuit minunata colecţie „Mystic Folk” a creatoarei Iulia Filip Schreier şi încântătoarea Oana Lianu cu naiul ei fermecat! Cele care au inspirat-o pe artistă au fost modelele care s-au implicat în acest proiect: Alexandrina Chelu, Petra Boantă, Sorina şi Florin Ienciu, Roxana Grigoraş. „Mulţumesc gazdelor de la Era Park care au creat un eveniment de amploare, au dat strălucire evenimentului printr-o serie de activităţi, ne-au oferit culoare şi savoare prin «Plăcinta Sânzienelor» foarte bună şi gustoasă”, a spus Adela Rusu. Peste 500 de orădeni s-au bucurat de gustul şi aroma plăcintelor cu mere şi scorţişoară.

Acest eveniment a fost organizat şi susţinut financiar de Era Park.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !