Iau la puricat listele electorale

Iau la puricat listele electorale
Guvernul demarează operaţiunea de actualizare a listelor electorale, prin Direcţiile de Evidenţă a Persoanei.

Direcţia de Evidenţă a Persoanelor (DEP) Bihor se pune pe treabă. Motivul e dat de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Miercuri, şeful DEP Bihor, Marcel Iova a participat ieri la o videoconferinţă cu ministru de Interne şi cu cel al Administraţiei. Iova aştepta miercuri după-amiază să primească un memorandum de la minister în care urmau să fie indicaţi toţi paşii ce trebuie urmaţi pentru actualizarea listelor electorale permanente. Miza e cvorumul necesar demiterii preşedintelui republicii. După cum se ştie, pe 29 iulie au fost prezenţi la referendum 8.459.053 de cetăţeni, reprezentând 46,24% din totalul celor 18.292.464 de alegători înscrişi pe listele electorale.

Pentru ca referendumul iniţiat de USL să poată fi declarat valid de Curtea Constituţională, până la finele acestei luni trebuie să „dispară” de pe listele electorale minimum 1.374.359 de cetăţeni. Astfel, procentul de prezenţă la vot ar creşte la 50%+1.

Aspectele procedurale prevăzute în memorandum vor fi trimise de Guvern către prefecturi şi apoi mai departe către toate instituţiile ce vor avea atribuţii în îndeplinirea sarcinilor prevăzute în memorandum.

Potrivit lui Iova, până pe 24 august toate operaţiunile la nivel de unităţi administrativ-teritoriale din ţară ar trebui încheiate, urmând ca până pe 27 august să fie şi centralizate. Apoi, pe 31 august premierul României ar urma să transmită Curţii Constituţionale toate informaţiile cerute de magistraţi.

Inter-judeţean…

Până acum, s-a început verificarea deceselor înregistrate doar în Oradea. Acest lucru se va întâmpla şi la nivelul întregului judeţ, în fiecare primărie. „Trebuie să avem un număr la care să ne raportăm când vom verifica. Aceste decese înregistrate vor fi transmise. Aceste date ar trebui să ne parvină pe 9-10 august. E vorba despre registrele cu actele de deces care există la nivelul fiecărei primării”, spune şeful DEP. Marcel Iova ne transmite, însă, că verificarea persoanelor înscrise în lista electorală reprezintă un proces destul de complex: „Situaţia e mult mai complexă, deoarece există diferite situaţii în care, spre exemplu, un cetăţean s-a născut la Beiuş, trăieşte la Oradea şi moare la Cluj. De aceea, confruntarea se va face inter-judeţean şi între localităţi. E o activitate care comportă la nivel naţional măsuri, pentru a fi într-un anumit sincronism. Să nu facem de capul nostru”.

Listele electorale permanente să găsesc pe raza fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Un exemplar se găseşte la primar şi un alt exemplar la judecătoria care arondează acea unitate administrativ-teritorială.

Deocamdata, 22 de morti pe listele electorale

 

 

Taguri: ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor