Icoanele rămân în şcoli

10Comentarii
Icoanele rămân în şcoli
Dezinformarea lui Csaba Asztalos a intoxicat presa şi opinia publică. Ministerul Educaţiei NU este obligat sa elaboreze norme interne prin care să reglementeze prezenţa simbolurilor religioase în şcoli, ca urmare a unei decizii a Curţii de Apel Bucuresti, dupa cum declara luni, 18 iunie, în mod eronat, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos.

Preşedintele CNCD încearcă să manipuleze opinia publică şi presa, prin folosirea profesionistă a dezinformării, introducând date false şi reale într-o ştire prefabricată cu sprijinul unor agenţii şi agenţi media.

Conform lui Csaba Astalosz, Curtea de Apel Bucureşti s-ar fi declarat „de acord” cu recomandarea nr. 323/2006 a CNCD privind prezenţa în şcoli a simbolurilor religioase doar în timpul orelor de religie, respingând ca neîntemeiată contestaţia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) la recomandarea citată. Chiar dacă există o decizie a Curţii de Apel Bucuresti în procesul intentat de MECT, aceasta nu este însă irevocabilă iar Ministerul a anunţat că va face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Daniel Tomoni, director în MECT, a confirmat pentru Civic Media că Ministerul va merge mai departe cu procesul, decizia Curtii de Apel invocata de Csaba Astalos fiind oricum interimară, de prima instanţă şi supusă căilor de atac legale.

De altfel, hotărarea CNCD a fost contestată în alte trei procese aflate în acest moment pe rol la Curtea de Apel, intentate de asociaţiile Civic Media, Provita Bucuresti şi Studenţii Creştin-Ortodocşi Români.

Coaliţia pentru respectarea sentimentului religios consideră că exista – cu sprijinul societăţii civile responsabile a credincioşilor – posibilitatea legală a împiedicării definitive a aplicării hotărârii anti-creştine a CNCD şi a grupării coalizate în jurul profesorului de filozofie Emil Moise (foto).

Poziţia Civic Media este susţinută de toate cultele din România şi este în concordanţă cu reglementările europene în materie, inclusiv cu declaraţia Universală a Drepturilor Omului a ONU, conform cărora comunitatea este singura care poate decide în aceasta chestiune.

Argumente contra icoanelor

Profesorul de filosofie buzoian Emil Moise (foto), membru al Solidarităţii pentru Libertatea de Conştiinţă (SLC), este iniţiatorul unei petiţii prin care a cerut eliminarea simbolurilor religioase din toate şcolile de stat şi de la toate orele de curs, cu exceptia celor de religie. În sprijinul cererii sale, Moise (foto) a invocat prevederile art. 29 din Constituţia Romaniei referitor la libertatea conştiinţei, precum şi caracterul autonom şi separarea de stat a cultelor religioase.

Remus Cernea, preşedintele SLC , a declarat că prezenţa acestor simboluri religioase „afectează copiii care provin din alte religii, uneori contrare, precum şi copiii din familii atee, care au dreptul să fie educaţi într-un mediu neutru”.

Cernea a completat că aceste simboluri dăunează libertăţii de expresie a tuturor copiilor, într-un mediu care le spune în ce să creadă. „Esenţialul este că instituţiile publice să fie neutre”, a mai adăugat el.

Iar jurnalistul Mircea Toma, semnatar al petiţiei, spune că a susţinut acest demers deoarece „este adevărat că noi, românii, suntem în mare parte ortodocşi, dar afişarea în spaţiul public a însemnelor credinţei noastre poate dezavantaja persoanele cu o altă orientare religioasă”.

 Cristian Horgos10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor