Igiena mâinilor pentru cadrele medicale – campanie pe plan mondial

De Otilia Șandor
2Comentarii
Igiena mâinilor pentru cadrele medicale – campanie pe plan mondial
O campanie debutează duminică în toată lumea, inclusiv la Oradea, și vizează cadrele medicale.

Duminică, 5 mai, debutează campania mondială anuală „Salvează vieți: igiena mâinilor”, coordonată de Organizația Mondială a Sănătății. Medicii de la Direcția de Sănătate Publică Bihor (DSP Bihor) spun că această campanie este o extensie a Primului Apel Global pentru Siguranța Pacienților, sub sloganul „Îngrijirile curate sunt îngrijiri mai sigure”.

Pentru cadrele medicale

Campania a fost concepută pentru sprijinirea profesioniștilor din domeniul Sănătății și se încearcă la nivel mondial să se îmbunătățească igiena mâinilor, în cadrul îngrijirilor pentru sănătate. Elementul central al campaniei este faptul că toți profesioniștii din domeniul îngrijirilor pentru sănătate sunt îndrumați să-şi îmbunătăţească igiena mâinilor, spălându-le şi dezinfectându-le la momentul potrivit și în mod corect, sprijinind astfel prevenirea infecţiilor asociate asistenței medicale (IAAM).

În acest an, tema campaniei este „Îngrijirea mâinilor pentru toți este în mâinile voastre”.
Medicii DSP spun că, în fiecare zi, infecţiile asociate asistenței medicale duc la spitalizare prelungită, dizabilitate de durată mai mare, creșterea rezistenței microorganismelor la antibiotice, costuri suplimentare masive pentru sistemele de sănătate, costuri mari pentru pacienți și familiile acestora și decese care puteau fi evitate.

Multe măsuri de prevenire și control al infecțiilor (inclusiv igiena mâinilor) sunt simple, ieftine și eficiente, dar aceste măsuri presupun responsabilitatea personalului medico-sanitar și schimbări de comportament, spun inspectorii sanitari.

Înscrieri

Spitalele şi unităţile sanitare care doresc să-şi îmbunătăţească controlul infecţiilor sunt invitate să se înregistreze pentru „Salvează vieți: igiena mâinilor” la următoarea adresă: www.who.int/gpsc/5may/register/en/.

Înregistrarea pe acestă platformă, spun inspectorii DSP Bihor, conferă spitalelor şi unităţilor sanitare apartenența la o mișcare mondială pentru îmbunătățirea igienei mâinilor și la o rețea de țări care s-au angajat deja să susțină campaniile pentru igiena mâinilor, cât și la grupul liderilor care ajută la prevenirea infecțiilor nosocomiale, recunoscute de OMS, obținând sprijin pentru a transforma un angajament în acțiuni la nivelul îngrijirilor furnizate.
De reținut că această campanie derulată pe plan mondial este, în România, coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, şi este implementată local de către Direcţia de Sănătate Publică Bihor prin transmiterea de informații specifice și utile către medicii de familie și spitalele din județul nostru.

Grupuri-țintă ale campaniei

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat următoarele grupuri-țintă și teme de acțiune aliniate cu sloganul:
· profesioniștii din domeniul sănătății: „Mențineți și promovați îngrijirea curată – este în mâinile voastre”;
· coordonatorii Programelor de Prevenirea și Controlul Infecțiilor (PCI): „Monitorizați standardele de prevenirea și controlul infecțiilor – acționați și îmbunătățiți practicile”;
· managerii de spitale: „Unitatea pe care o conduceți respectă standardele OMS de control al infecţiilor asociate asistenței medicale și de igienă a mâinilor? Participați la studiul OMS 2019 și acționați!”;
· Ministerul Sănătății: „În țara dumneavoastră sunt respectate standardele de prevenirea și controlul infecțiilor asociate asistenței medicale? Monitorizați și acționați pentru realizarea acoperirii universale cu servicii medicale de calitate”;
· grupurile de susținere pentru pacienți: „Solicitați îngrijirea curată – este dreptul vostru“.
Spitalele şi alte unităţi sanitare sunt invitate să ia parte la această iniţiativă globală pentru a continua creşterea nivelului de conştientizare în privinţa importanţei igienei mâinilor, pentru a transfera acţiunile la nivelul îngrijirilor şi pentru a reduce riscul infecţiilor asociate asistenței medicale.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor