Ilie Bolojan, sisturile si CET-ul gazos

Ilie Bolojan, sisturile si CET-ul gazos
Primarul nu crede că exploatarea gazelor de şist ar genera o scădere dramatică a preţului la gaze.

În contextul în care Primăria Oradea derulează un proiect de retehnologizare a CET prin trecerea pe gaz, l-am chestionat pe primarul Ilie Bolojan dacă se aşteaptă ca de eventuala exploatare a gazelor de şist în Bihor să beneficieze şi CET Oradea. Aceasta în condiţiile în care furnizorul de termie din municipiu ar trece pe gaz, aşa cum prevede proiectul actual al municipalităţii. Răspunsul primarului are relevanţă şi în contextul scumpirii preţului la gaze. „Experienţa în domeniul energiei arată că la un moment dat, indiferent de formele de energie, tarifele se apropie unele de altele. Dacă, de exemplu, se vor exploata gazele de şist, chiar dacă preţul va fi mai mic, probabil că n-o să fie cu mult mai mic. Să zicem, cu 20% mai mic. Pieţele reglează anumite lucruri. Chiar dacă sunt pieţe de tip monopolist, ele se reglează. Aici, depinde şi cine va fi operatorul zăcământului. Dacă vine tot o companie precum OMV Petrom, vom constata că va avea cele mai mari rate de profit din România sau Europa de Est, dar pentru consumator tariful nu va fi unul fericit”, ne-a transmis Ilie Bolojan, care ştie, de asemenea, că multe depind şi de cei care reglementează acest domeniu. Adică Executivul şi Legislativul din Capitală. De altfel, primarul consideră că, în domeniul energiei „sunt câţiva factori care nu pot fi controlaţi 100% şi care nu depind de multe ori nici de politicile naţionale, ci de politici globale”.

l-am întrebat pe primarul Ilie Bolojan cum se raportează la posibilitatea exploatării gazelor de şist.

Ar vrea, dar…

Este cunoscut faptul că în judeţul Bihor sunt concesionate către companii private patru perimetre pentru explorare-exploatare-dezvoltare a hidrocarburilor ce vor fi găsite în subteran – preconizându-se existenţa gazelor prinse în şi între roci. Unul dintre aceste perimetre este situat chiar lângă Oradea, incluzând zona Băilor Felix. Celelalte trei sunt în zonele Tria, Voivozi şi Tulca.

„Materia primă, indiferent de ce tip, care poate fi exploatată fără să producă catastrofe sau alte probleme de tip ecologic, merită să fie exploatată. Acesta este unul dintre avantajele statului respectiv. Aşadar, de principiu, dacă exploatarea gazelor de şist se poate face fără să se creeze alte probleme, eu nu am nimic împotrivă. Dar nu mă pot pronunţa într-o speţă punctuală, că nu mă pricep”, ne-a declarat Bolojan.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor