IMM-urile acuză birocraţia

Birocraţie prea mare la înregistrarea în scop de TVA
Birocraţie prea mare la înregistrarea în scop de TVA
Formularului 088 nu a fost eliminat, i s-a schimbat doar denumirea, dar este la fel de birocratic.

Formularul 088 – „Declaraţie pe propria răspundere pentru evaluarea intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA” – a fost înlocuit, de la 1 februarie 2017, cu Ordinul nr. 605/2017. Dar, ca în scrierile lui Caragiale, „să se modifice primesc, dar să nu se schimbe nimic”, noul act normativ nu aduce reducerea birocraţiei pentru IMM-uri, conţinând aceleaşi dispoziţii ca formularul 088. Doar denumirea a fost schimbată.

Doar denumirea

„Din analiza comparativă a celor două acte normative, respectiv Ordinul nr. 2.393/2016, care reglementa Formularul 088, şi Ordinul 605/2017, prin care se introduce noua procedură, rezultă că nu s-au efectuat modificări de fond, procedura rămânând practic identică, constatându-se doar eliminarea formală a denumirii «Formularul 088»”, acuză Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

CNIPMMR solicită simplificarea procedurilor de înregistrare în scop de TVA şi reia propunerea ca aceasta să fie efectuată pe baza unei „Declaraţii pe propria răspundere privind intenţia contribuabilului de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA”, care să se completeze electronic şi să se depună online.

„Societăţile care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei, stabilit prin Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, sunt de drept plătitoare de TVA, parcurgerea unei proceduri de evaluare a intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA nefiind justificată”, spun patronatele.

De asemenea, CNIPMMR solicită prezentarea unei analize comparative din partea ANAF, după un semestru de aplicarea a noului Ordin nr. 605/2017, în care să fie comunicate efectele noii proceduri de înregistrare în scop de TVA (număr de solicitări, număr de cereri respinse, număr de anulări din oficiu), în scopul analizării modalităţii de îmbunătăţire a relaţiei mediului de afaceri cu administraţia publică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !