IMM-urile nu vor cresterea penalitatilor

De Dan Birta
Ioan Mintaş
Ioan Mintaş
Consiliul Naţional al Întrepriderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) nu este de acord cu măsurile de creştere a penalităţilor cuprinse în proiectul de modificare a Codului de Procedură Fiscală.

„Aceste măsuri vor avea efecte negative majore”, susţine Ioan Mintaş, primvicepreşedinte al CNIPMMR.

Măsuri

Una dintre măsurile cu care IMM-urile nu sunt de acord este creşterea penalităţilor, prin instituirea pentru obligaţiile fiscale de plată nedeclarate de contribuabil şi stabilite de organele de inspecţie fiscală, a unei sancţiuni cu o penalitate de 30% din obligaţiile fiscale principale de plată individualizate în decizia de impunere. „Aplicarea penalităţii nu înlătură obligaţia de plată a dobânzilor, penalităţilor de întârziere sau majorărilor de întârziere, fiind suplimentară fără de acestea”, spune Ioan Mintas.

Penalitatea se face venit la bugetul căruia îi aparţine creanţa principală stabilită de organele de inspecţie fiscală. Penalitatea reprezintă creanţă fiscală accesorie şi are regimul juridic al acesteia.

„Măsura va avea efecte negative majore asupra mediului de afaceri şi va determina subiectivismul, arbitrariul funcţionarilor şi creşterea corupţiei”, crede Ioan Mintaş. Se instituie penalităţi excesive, cumulate, de peste 42,4% pentru 60 de zile de întârziere (reprezentând o creştere cu 25%, raportat la cuantumul anterior al penalităţilor de 17,4%). Pentru aplicarea penalităţilor nu există criterii care să elimine arbitrariul şi subiectivismul funcţionarilor cu atribuţii de control fiscal, ceea ce în contextul cresterii cu 25% a cuantumului penalităţilor va favoriza în mod evident creşterea corupţiei. „Menţinerea penalităţilor foarte ridicate, în contextul crizei economice şi a plăţilor întârziate, mai ales în contractele de achiziţie publică, va genera falimentul multor agenţi economici. Lipsa unor măsuri complementare celor sancţionatorii nu va asigura realizarea scopului măsurii”, explică reprezentantul CNIPMMR.

În contextul modificărilor frecvente ale actelor normative şi a multor necorelări între dispoziţiile legale în vigoare, este necesară recunoasterea principiului „in dubio contra fiscum”, potrivit căruia în caz de orice dubiu asupra normei aplicabile, susceptibilă de interpretări ambigue sau multiple, sau privind existenţa faptului impozabil sau naturii acestuia, să se aplice situaţia cea mai favorabilă contribuabilului, pentru ca acesta să nu fie sancţionat pentru imperfecţiunile cadrului normativ, concluzionează Ioan Mintaş.

 

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !