IMM-urile nu vor creşterea salariilor bugetarilor

De Dan Birta
Bugetarii mai egali ca angajaţii la privat
Bugetarii mai egali ca angajaţii la privat
Salariile bugetarilor ar trebui corelate cu cele din industrie, conform bunelor practici europene.


Membrii Condiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) îşi exprimă îngrijorarea privind creşterile salariilor bugetarilor recent anunţate. CNIPMMR solicită luarea în considereare pentru această măsură legislativă a mai multor aspecte. „Este necesară respectarea principiilor responsabilităţii şi a precauţiei, precum şi respectarea ţintei de deficit bugetar de sub 2% din PIB pentru bugetul de stat pe 2016”, a precizat Ioan Mintaş, prim vicepreşedinte al CNIPMMR.

Alt aspect de care trebuie ţinut seama este necesitatea reducerii fiscalităţii asupra mediului de afaceri, fără instituirea de noi poveri fiscale pentru întreprinzători. „Salariile bugetarilor trebuie corelate cu salariile din industrie, potrivit bunelor practici europene. De exemplu, în Norvegia, industria, expusă la concurenţă pe piaţa externă, negociază prima salariile şi rezultatele sunt un reper pentru toate celelalte sectoare, inclusiv pentru salariaţii bugetari, pentru asigurarea creşterii concurenţei şi pentru ca preţurile să nu crească cu consecinţe pentru export”, a exemplificat prim vicepreşedintele CNIPMMR.

Etape

Instituţia amintită consideră strict necesar respectarea mai multor etape în reforma salarizării bugetarilor. În primul rând, este necesară elaborarea unei legi unitare a salarizării bugetarilor cu consultarea inclusiv a confederaţiilor patronale reprezentative cât şi stabilirea măsurilor de creştere a salariilor bugetarilor corelat cu evoluţia economiei României, inclusiv cu implementarea noului Cod fiscal. „Este necesară corelarea salariilor bugetarilor cu salariile din industrie, astfel încât salariile din sectorul public să nu fie mai mari decât salariile din sectorul privat, pentru a preveni apariţia unor discrepanţe nejustificate, generatoare de multiple efecte negative (inflaţie, falimente sau necompetitivitate”, este de părere Ioan Mintaş.

CNIPMMR consideră că stabilirea salariilor bugetarilor trebuie făcută în cadrul unor limite minime şi maxime, pentru fiecare post, cu obligaţia plăţii salariului minim corespunzător postului şi cu criterii obiective de acordare în fiecare lună a sumelor peste nivelul minim, în funcţie de responsabilităţile postului, munca efectiv depusă, cantitatea şi calitatea acesteia, rezultatele înregistrate şi contribuţia la realizarea scopului şi obiectivelor instituţiei publice, astfel încât să nu se plătească salarii egale, indiferent de activitatea desfăşurată şi performanţele înregistrate de fiecare bugetar în parte.

IMM-urile solicită suspendarea măsurilor de creştere a salariilor unor categorii de bugetrai până la aplicarea legii unitare a salarizării bugetarilor.
„CNIPMMR consideră că este necesa ca aplicarea măsurilor de creştere a salariilor personalului bugetar să se realizeze după minim un an de la adoptarea noului Cod fiscal, după producerea efectelor măsurilor de stimulare a investiţiilor şi înfiinţarea de noi locuri de muncă, care să asigure generarea resurselor bugetare aferente unei creşteri sustenabile a salariilor”, conchide prim vicepreşedintele CNIPMMR.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !