Impozite mai mici pentru agricultorii bihoreni

De Simona Albinaru
Impozite mai mici pentru agricultorii bihoreni
Persoanele fizice care obţin venituri din sere, solarii, ciupercării, vii şi livezi vor plăti impozite mai mici.

Normele de venit pentru persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere şi solarii special destinate acestor scopuri sau în sistem irigat vor plăti mai puţini bani la stat în acest an. La fel şi cele care se ocupă de cultivarea şi valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole. Aceste persoane datorează un impozit de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.

„Venitul net se poate determina pe bază de norme de venit sau pe baza datelor din contabilitatea în partidă simplă în funcţie de opţiunea contribuabilului”, a declarat Ioan Mihaiu, directorul executiv al Finanţelor bihorene.

Norme de venit

Normele de venit pentru anul 2012, pentru judeţul Bihor sunt aprobate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor prin Decizia nr. 606/28.05.2012 la propunerea Direcţiei pentru Agricultură Bihor. Acestea sunt mai mici decât în anul 2011, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile de la începutul anului.

Astfel, norma de venit pentru cultivarea şi valorificarea florilor în sere şi solarii a scăzut de la 696 de lei/ar în 2011 la 586 de lei/ar în 2012. Norma pentru cultivarea şi valorificarea arbuştilor a scăzut de la 1.244 la 1.120 de lei. Cea pentru exploatarea pepinierelor viticole de la 620 de lei/ar la 550 de lei/ar, iar ce pentru exploatarea pepinierelor pomicole de la 968 de lei/ar la 790 de lei/ar.

Persoanele fizice care au obţinut şi obţin venituri din activităţile agricole specificate mai sus şi sunt impuşi la normă de venit depun până la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, o declaraţie de venit la organul fiscal competent, pentru anul în curs.

„Impozitul stabilit se plăteşte de contribuabili la organul fiscal de domiciliu în proporţiile de 50% până la 25 septembrie inclusiv şi de 50% până la 25 noiembrie inclusiv”, a specificat Ioan Mihaiu.

Lămuriri şi informaţii suplimentare se pot obţine de la unităţile fiscale teritoriale sau Biroul de Metodologie şi Asistenţă Contribuabili din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, camera 303 sau telefon 0259/433.056.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !