În Bihor nu e vaccin antigripal cu toxină!

De Otilia Șandor
În Bihor nu e vaccin antigripal cu toxină!
Bihorenii care s-au vaccinat gratuit antigripal prin medicii de familie pot sta liniştiţi fiindcă toate dozele ajunse la Direcţia De Sănătate Publică Bihor de la Ministerul Sănătăţii nu sunt toxice, nu fac parte din lotul vaccinului cu problemă de la Cantacuzino.

Dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, a informat că în judeţul nostru s-a primit vaccinul antigripal franţuzesc Influvac E-09 care expiră în 30 iunie a.c.

Doctoriţa spune că nici măcar o doză din lotul de vaccin problemă produs la Cantacuzino nu a ajuns în Bihor.

Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino a fost interzis după ce s-a aflat în presă că un lot de 400.000 de mii de doze de vaccin conţin o endotoxină ce poate fi periculoasă pentru organismul uman.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai Agenţiei Naţională a Medicamentului se ceartă în presa naţională arătând cu degetul unii la alţii.

Comunicatul Ministerului Sănătăţii

Ministerul Sănătăţii a transmis următorul comunicat de presă: „Referitor la informaţiile transmise in mass-media cu privire la vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino, MS face următoarele precizări:

Conform precizărilor făcute de Comisia care duce la finalizare studiul clinic referitor la eficacitatea vaccinului antigripal, rezultatele finale vor fi disponibile după data de 25.02.2014.

Testele efectuate până în prezent au evidențiat faptul că toate reacțiile adverse înregistrate și centralizate au fost minore, comparabile cu reacțiile adverse ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacții adverse severe.

În acest context, pentru a asigura protecția maximă obligatorie a populației, întrucât o componentă din cele 13 analizate a fost neconformă, pe baza documentelor existente până în prezent, ANMDM a decis ca cele 400.000 de doze de vaccin să fie utilizate la adulți numai în situația apariției unei pandemii în care cel puțin una dintre tulpinile vaccinului gripal sezonier se regăsește în virusul pandemic. În aceste condiții extreme,  beneficiul vaccinării depășește cu mult riscurile generate de folosirea acestuia.

Conform recomandărilor ANMDM, cele 400.000 de doze privind vaccinul gripal vor rămâne în custodia Institutului Cantacuzino până la expirarea termenului de valabilitate şi se vor putea utiliza numai în conformitate cu recomandarea ANMDM, singura entitate instituţională specializată şi autorizată să exprime puncte de vedere în acest domeniu.

În acest context, MS a solicitat sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pentru ca specialiştii acesteia, împreună cu personalul Institutului Cantacuzino să efectueze o analiză complexă asupra procesului de producţie pentru identificarea tuturor determinanților care au influențat calitatea produsului și, ulterior, OMS să stabilească măsurile pentru eliminarea acestora în scopul reluării producţiei de vaccin gripal în anul 2014 fără niciun fel de risc. 

De asemenea, MS a transmis astăzi o solicitare oficială către Curtea de Conturi, pentru a începe o anchetă în scopul verificării modului în care au fost folositi banii publici, primiţi de către Institutul Cantacuzino prin HG 320/2013 si sa stabilească valoarea prejudiciului, iar cei găsiţi vinovaţi să plătească confom legii.

La finalizarea anchetei comune efectuate de Cantacuzino şi experţii OMS, dar şi a anchetei Curţii de Conturi se va evalua pe baza concluziilor prezentate de aceştia dacă va fi necesară înaintarea dosarului către organele abilitate ale statului”.

Până la finalizarea anchetei, directoarea Institutului Cantacuzino a fost demisă şi înlocuită cu predecesorul ei, dat jos vara trecută tot de actualul ministru Eugen Nicolăescu.

După ce a fost demisă, directoarea Aurelia Drăghici a declarat mediei centrale că de fapt s-au făcut presiuni asupra ei pentru a pune pe piaţă vaccinul acesta care nu fusese autorizat de ANM.

ANM a anunţat în 24 decembrie a.c. că acest vaccin nu poate fi distribuit şi a transmis o adresă oficială Institutului Cantacuzino şi, totodată, i-a informat pe ministrul Sănătăţii şi pe premier că vaccinul antigripal produs în ţară nu este conform şi nu poate fi pus pe piaţă.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !