În finala concursului de dezbateri

De Crina Dobocan
Gojdiştii, alături de directorul de turneu Raul Sălăgean Foto: Liliana Sonea
Gojdiştii, alături de directorul de turneu Raul Sălăgean Foto: Liliana Sonea
O echipă de elevi de la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, în finala concursului „Tinerii dezbat”.


Gojdiştii s-au clasat pe locul I la etapa regională a Concursului Naţional „Tinerii Dezbat”. Echipa alcătuită din elevii din clasa a X-a a Colegiului Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea – Teona Banu, Raul Cherecheș şi David Popescu, coordonaţi de profesoara Liliana Sonea – s-a clasat în finala Concursului Naţional „Tinerii Dezbat”. Finala concursului se va desfăşura, în perioada 12-14 iunie, la Miercurea Ciuc.

Etapa regională a competiţiei a fost găzduită de Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” din Oradea, în perioada 30-31 mai şi a adunat la start elevi din 16 licee din judeţele Bihor, Sălaj, Maramureş şi Alba.

Abilităţi

Concursul le dezvoltă participanţilor gândirea critică şi îi ajută să observe şi să dovedească puterea unui argument.

„Este important de menţionat că la faza regională a concursului „Tinerii dezbat” s-au calificat 181 de licee, grupate pe nouă centre. Dezbaterile au avut loc respectând regulile formatului World Schools. Elevii au avut de pregătit două moţiuni, atât ca afirmatori, cât şi ca negatori. Elevii vin la acest concurs pentru că le place, pentru că se pot manifesta în spaţiul public şi sunt luaţi în serios, pentru că se pregătesc să fie viitorii cetăţeni responsabili, viitori avocaţi sau lideri. Pe de altă parte, discursul public presupune şi crearea unui stil oratoric şi depăşirea oricărui trac de a vorbi în public”, a explicat prof. Liliana Sonea.

Cele două moţiuni pregătite de liceenii câştigători au fost „Toți copiii cu dificultăți de învățare ar trebui incluși în învățământul de masă” şi „Ar trebui aplicate măsuri de toleranță zero în cazuri de violență în școli”. Profesoara Sonea a precizat că pentru etapa naţională a concursului vor pregăti alte subiecte, respectând aceleaşi reguli.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !