În memoria dirijorului Acél Ervin

De Cristian Horgoș
1Comentariu
În memoria dirijorului Acél Ervin
Concertul de joi va fi închinat dirijorului care a făcut cunoscută în Europa orchestra orădeană.

Filarmonica orădeană va dedica, joi seară, concertul stagional, în memoria maestrului Acél Ervin (1935—2006), cel care dirija, în urmă cu jumătate de secol, primul său concert la Oradea.

Potrivit directorului Filarmonicii, Todor Albert, programul concertului de joi este acelaşi de la concertul de debut la Oradea a dirijorului Acél Ervin, iar solistul Marin Cazacu (violoncel) este un fost colaborator al regretatului maestru. De această dată, orchestra va fi condusă de dirijorul orădean Jankó Zsolt. Programul cuprinde: S. Drăgoi – Divertisment rustic, L. Boccherini – Concert nr. 2 pentru violoncel şi orchestră în Re major, – D. Popper: Rapsodia ungară, op. 68, pentru violoncel şi orchestră, S. Prokofiev – Simfonia I „Clasică” în Re major, op. 25.

Repere biografice ale maestrului Acél Ervin se găsesc la secţiunea „Foşti Dirijori” de pe site-ul Filarmonicii precum şi pe Wikipedia, în limbile română, maghiară şi engleză. Spicuim câteva:

A studiat la Liceul de Muzică din Timişoara, la Conservatorul din Bucureşti şi din Cluj (1958-1960).

A debutat la Filarmonica din Botoşani pe 4 octombrie 1960, unde a rămas până a preluat – prin concurs – funcţia de dirijor al Filarmonicii din Oradea (1965-1992) şi unde a revenit în perioada 1999 – 2006.

Între 1981 şi 1983 a fost directorul artistic de la opera din Istanbul, activitate întreruptă de autorităţile Statului Comunist Român. În autobiografia sa, Acél Ervin nota că „împotriva restricţiilor în vigoare am prezentat lucrări cu caracter religios: Mozart Requiem, Verdi Reqquiem, Brahms Reguiemul german, Beethoven – Missa în Do major”.

Pedagog strălucit

A iniţiat, ca primul dirijor în România, în 1989 la Oradea – Băile Felix, cursuri de vară de dirijat orchestră, printre elevii săi numărându-se Andreea Riderelli (Italia), Paul Murphy (Anglia), Guillaume Boulay şi Frederik Rabemanjara (Franţa), Dan Raţiu, Cristian Neagu, Paul Cristian Staicu etc.

Între 1991 şi 1999, datorită unor intrigi a fost solit să părăsească Oradea.

Din 1992 a activat ca dirijor în Ungaria şi director la Filarmonica din Szeged. A întreprins turnee artistice în Iugoslavia, URSS, Italia, Germania, Austria şi mai târziu în Asia (Taiwan, Coreea de Sud, Japonia), conducând Staatskapelle din Dresda, Filarmonica din Washington, Columbus Symphony Orchestra (SUA), Szeged Philharmony Orchestra, Philharmonica Hungarica etc.

A participat la festivaluri muzicale internaţionale (Giornale Musicale din Vicenza). Paralel, în funcţia sa de dirijor a şi predat mult, având mulţi studenţi internaţionali, pentrul că vorbea câteva limbi străine (ungureşte, germană, italiană, engleză). A fost atras îndeosebi de muzica în stil baroc şi de cea clasică vieneză, la loc de frunte situându-se partiturile maeştrilor austrieci care au activat în Oradea: Johann Michael Haydn şi Carl Ditters von Dittersdorf). Mai târziu s-a specializat în muzica lui Bartók şi Kodály.

Profesor la Viena

Din 1996 a predat dirijatul la Universitatea de muzică şi arte dramatice din Viena înpreună cu Leopold Hager, având un mare succes şi popularitate.

Din 1999 se întoarce ca director artistic la Oradea. Urmează un timp de călătorii între Oradea, Szeged şi Viena şi multe turnee. Începe să predea în cadrul Wiener Musikseminar-ului cursuri de vară de dirijat, orchestra la Viena având ca singura asistentă pe Elena Casella din Italia.

După o lungă şi grea boală se stinge din viaţă în 24 august 2006 la Viena. Este înmormântat în satul unde a locuit ultimii ani, lângă oraşul Köszeg din Ungaria.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor