In rol de martori oculari

De Otilia Șandor
In rol de martori oculari
Copiii de la Aurel Lazar au învăţat să facă portretul robot al unui infractor.

Zeci de liceeni au trăit vineri o experienţă inedită, care îi va determina de acum să fie cu ochii în patru şi care îi va ajuta în viaţă foarte mult.

Vineri la prânz, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii i-au invitat la sediul Poliţiei Bihor pentru a-i iniţia în tainele portretului robot ce este realizat în cazuri de infracţiuni comise de autori necunoscuţi.

Interesaţi de portret

„Adolescentul în ipostaza de martor al infracţiunii” şi „Portretul robot – un aliat în combaterea criminalităţii” au fost punctele de la care poliţiştii de la Prevenire şi-au organizat întâlnirea cu liceeni. Inspectorul de poliţie Florin Lăzău, specialist portretist la Serviciul Criminalistic al Poliţiei bihorene le-a descifrat primele reguli pentru realizarea unui portret robot. După primele informaţii explicative, adolescenţii au fost provocaţi să dea „datele” unei persoane cunoscute, pentru ca să i se realizeze portretul. Liceenii lăzărişti s-au întrecut în a-l descrie pe directorul şcolii lor, prof. Ioan Micu. Tinerii au fost învăţaţi la aspecte trebuie să fie atenţi atunci când văd că se comite o nelegiuire pentru a putea oferi poliţiştilor cât mai multe informaţii care să ducă la identificarea şi prinderea autorilor.

Portretistul Lăzău nu a ştiut ce persoană au ales liceenii pentru realizarea portretului robot şi a procedat ca în viaţa reală, la întocmirea portretului pe baza datelor de la „martori” – de la liceeni. Aceştia au fost rugaţi de poliţistul Lăzău să aleagă din catalogul lui tipuri de formă de faţă, frunte, nas etc, ce seamănă

Poliţiştii le-au detaliat treptat informaţii despre rolul martorului în procesul penal, despre obligativitatea civică pentru depunerea mărturiei, tipuri de martori şi ce putem face fiecare dintre noi pentru a contribui la prevenirea criminalităţii în comunitatea în care locuim.

Săptămâna ce a trecut, prima de după vacanţa şcolară, a fost un adevărat maraton al poliţiştilor de la Prevenire, care au organizat o sumedenie de activităţi interesante cu mii de copii din foarte multe şcoli din Oradea şi judeţ. Parte dintre copii au şi fost răsplătiţi joi de către poliţişti, pentru participarea cu interes la mai multe proiecte iniţiate de poliţişti.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !