Încarcă Primăria cu datoriile Electrocentrale SA

De Cristina Ghilea
7Comentarii
Încarcă Primăria cu datoriile Electrocentrale SA
Manevra a fost necesară pentru a obţine, pentru Termoficare SA licenţa de producere a energiei termice.


Cu apropierea termenului de finalizare al noii centrale pe gaz, Municipalitatea face eforturi să-i găsească operator. Cum Electrocentrale SA este în procedură de faliment, cu numirea lui Stănel Necula ca şef şi peste Termoficare SA se încearcă, acum, obţinerea licenţei de producător de energie pentru firma care, acum, face doar transport şi distribuţie de termie.

Consiliul local a aprobat, miercuri, propunerea Direcţiei Economice, ca Primăria să preia datorii de peste 1 milion de lei pe care le-a acumulat Electrocentrale SA faţă de terţi.

„Electrocentrale Oradea SA este operator al serviciului de producere de energie termică în cogenerare şi se află în procedura de insolvenţă din august 2013. Ea înregistrează obligaţii de plată neachitate rezultate din tranzacţii realizate pe piaţa de energie electrică, în sumă de 1.148.631 lei, după cum urmează: 641.166 lei către Transelectrica SA, reprezentând contravaloarea serviciilor de transport a energiei electrice, 381.168 lei către Electrică Furnizare SA reprezentând contravaloarea serviciilor de furnizare a energiei şi 126.296 lei către ANRE reprezentând contribuţia aferentă anului 2013. Aceste obligaţii sunt înregistrate în masa credală”, se precizează în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Muşcătura PSD-istă

În aceste condiţii, la cererea formulată de Termoficare SA pentru obţinerea licenţei pentru producere de energie în cogenerare, statul reprezentat prin cei trei datornici s-a asigurat că va primi banii de la Oradea, aşa că a obţinut trecerea datoriilor respetive pe Primărie, aceasta fiind acţionarul principal al Electrocentrale SA şi al Termoficare SA.

Proiectul de hotărâre a întrunit majoritatea necesară, dar nu fără intervenţii din partea consilierilor pesedişti. Adrian Stângă a fost cel care a pus pe masă problema amenzii de 33,4 milioane de euro pe care a încasat-o Electrocentrale SA pentru neachitarea la timp a contravalorii certificatelor verzi. Arătând că „înţelege necesitatea” preluării datoriilor acesta a vrut să ştie dacă „Municipalitatea va prelua şi amenda dacă procesul va fi pierdut la ultima instanţă?”.

„Vom proceda legal, aşa cum facem şi acum”, i-a replicat primarul Ilie Bolojan. „E clar că municipiul Oradea nu o să plătească o amendă care nu îi este imputabilă”, a mai nuanţat edilul.



7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor