Incendiu de la jar nestins

De Alexandra Lăzureanu
Incendiu de la jar nestins
În cursul serii de miercuri, în jurul orei 21:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor a fost sesizat cu privire la producerea unui incendiu pe strada Iacobinilor în Oradea, apelantul observând flăcările care afectau două gospodării din vecinătate.


La adresa indicată de apelant au fost mobilizaţi pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea care, după efectuarea recunoaşterii, au constatat faptul că incendiul se manifesta la acoperişurile a două acareturi din cadrul unei gospodării, flăcările extinzându-se şi la acoperişul casei vecine. Forţele de intervenţie au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă, dispozitivul adoptat vizând localizarea şi lichidarea incendiului şi protecţia clădirilor situate în imediata vecinătate.

Acţionând cu operativitate, pompierii militari au împiedicat propagarea flăcărilor, salvând cele două locuinţe situate în apropierea focarelor de incendiu.

Cercetările efectuate au relevat faptul că evenimentul a fost cel mai probabil generat de depozitarea cenuşii şi jarului nestins în apropierea materialelor combustibile.

Pagubele înregistrate au constat în aproximativ 25 metri pătraţi din acoperişurile celor două acareturi afectate de incendiu, respectiv circa cinci metri pătraţi izolaţie polistiren şi aproximativ cinci metri liniari pazie din structura acoperişului locuinţei învecinate.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor recomandă cetăţenilor respectarea următoarelor norme de apărare împotriva incendiilor provocate de cenuşă, jar şi scântei de la sistemele de încălzit: „cenuşa rezultată de la mijloacele de încălzire se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu, şi numai după ce se sting complet resturile de jar. Se interzice folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate. Depozitarea materialelor combustibile se face la o distanţă mai mare de un metru faţă de sobele metalice şi de 50 de centimetri, la sobele de cărămidă sau teracotă. De asemenea, în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu o tavă sau tablă metalică având dimensiunile de minim 70X50 centimetri” informează căpitan Camelia Roşca, putător de cuvânt al ISU Crişana.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !