Îndemn exacerbat la segregare etnică

De Călin Corpaș si Cristian Horgoș
Reactualizat la:
36Comentarii
Articolul din „Jurnal salontan”, în facsimil
Articolul din „Jurnal salontan”, în facsimil
Un articol publicat de ziarul de limbă maghiară „Jurnal salontan” promovează principii ce contravin spiritului european.

Un articol publicat în ziarul de limbă maghiară „Jurnal salontan” pe 29 martie 2013 ridică semne de întrebare, prin aerul anacronic, xenofob, şovin pe care îl respiră. Aceasta în contextul în care Uniunea Europeană desfiinţează frontiere, încurajează diversitatea, relaţiile între diferitele culturi, existând chiar fonduri europene destinate realizării de proiecte transfrontaliere.

Articolul „Nu există explicaţie acceptabilă pentru integrare” reproduce un manifest care îndeamnă comunitatea maghiară la segregare, chiar şi cu riscul izolării faţă de majoritate. În articol nu se pomeneşte cuvântul „român”, ci doar „majoritate”, insistându-se asupra pericolului diluării identităţii maghiare. Pentru ca acest presupus pericol să fie anihilat, populaţia de etnie maghiară este îndemnată să-şi trimită fiii şi fiicele doar la şcoli maghiare, iar tinerii maghiari sunt încurajaţi să lege prietenii doar cu alţi tineri maghiari. Pentru că altfel există riscul ca aceştia să se îndrăgostească de tineri de altă etnie, iar căsătoria mixtă este văzută ca o consecinţă ce trebuie evitată cu orice preţ! Autorul este anonim, însă se pretinde că manifestul, publicat prima dată la Baia Mare, anul trecut, este asumat de „lideri ai bisericii, persoane publice şi civile, cadre didactice”.

„Remedii” la „boala” maghiarilor

Redăm pasaje din articolul publicat în „Jurnal salontan”, care descrie „boala” de care suferă comunitatea maghiară şi conţine apoi îndemnuri către părinţii, tinerii, cadrele didactice şi intelectualitatea de etnie maghiară:

„BOALA, ale cărei simptome durează de zeci de ani: înmulţirea căsătoriilor mixte, respingerea învăţământului în limba maternă, emigrarea, integrarea, fără opunere, în naţionalitatea majoritară, lipsa respectului de sine şi letargia, i-a contagiat şi pe cei mai buni din comunitatea noastră; se extinde ca o maladie contagioasă în rândul intelectualilor noştri. (…)

PĂRINŢI, şcoala în limba străină înseamnă cerc de prieteni vorbitori de limbă străină, iar mai târziu, căsătorie mixtă. Cu fiecare copil «lăsat din frâu» putem pierde o familie maghiară şi vom deveni, fără voia noastră, distrugătorii nemiloşi ai comunităţii maghiare, care dăinuie aici de sute de ani. În spiritul libertăţii prost înţelese, nu lăsaţi copiii să decidă singuri. (…)

TINERI, formaţi-vă cercul de prieteni dintre voi! Căutaţi prieteni maghiari, perechi maghiare! Da, asta înseamnă oarecum izolare, o viaţă îndreptată spre interior. Dar nu uitaţi: de sute de ani această izolare a conservat cele mai bune comunităţi ale Ardealului! Drept zestre vă dăm legea: scoateţi din voi tot ce este străin. Nu lăsaţi aproape de inima voastră limbă străină, cultură străină, prieten străin. Un prieten străin se poate transforma uşor într-un iubit străin, iar cel care nu-şi exprimă dragostea pentru prima dată în limba maternă s-ar putea să-şi aleagă ca tovarăş de viaţă o persoană de altă naţionalitate. Fiţi fideli pământului natal, rădăcinilor care vă susţin! (…)

CADRE DIDACTICE, (…) şi pentru că tineretul nostru are sentimentul maghiar degradat, i-a slăbit conştiinţa apartenenţei, este ca un crin plăpând, fiţi înainte de toate mai ales maghiari. Fiţi perfecţi pentru că nu avem altă soluţie! Manifestul este pentru voi, nu împotriva voastră! Nu putem face compromisuri. Nu există «dar». Trebuie să fim conştiincioşi, puternici, tari şi mândri, să fim maghiari de calitate. (…)”.

Liderii maghiari „izolează” îndemnul36Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor