Industria prelucrătoare şi serviciile, stabile

2Comentarii
Industria prelucrătoare şi serviciile, stabile
© Se preconizează o scădere a activităţii în construcţii - FOTO: DAN BIRTA
Serviciile şi industria prelucrătoare pe plus, construcţiile pe minus.

Stabilitate a activității în industria prelucrătoare și servicii. Scădere a activității şi a numărului de salariați în construcții. Scădere a prețurilor în comerțul cu amănuntul. Acestea sunt principalele tendinţe în economia românească pentru perioada ianuarie – martie. Studiul a fost realizat de Institutul Naţional de Statistică pe un eşantion de peste 8.000 de manageri.

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic. ,

Indicatori

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producției (sold conjunctural +1%). Pentru activitatea de fabricare a produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului se va înregistra o tendință de creştere accentuată (sold conjunctural +57%), în timp ce pentru fabricarea tutunului tendința va fi de scădere (sold conjunctural ‐40%). Pentru prețurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural ‐3%). Referitor la numărul de salariați se estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de ‐3% pe total industrie prelucrătoare.

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2016, în activitatea de construcții se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producției (sold conjunctural ‐24%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural ‐21%). Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural ‐15%). În ceea ce priveşte prețurile lucrărilor de construcții se preconizează o scădere moderată a acestora (sold conjunctural ‐6%).

În sectorul comerț cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni, o tendință de scădere moderată a activității economice (sold conjunctural ‐11%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unitățile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural ‐15%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăților comerciale estimează o scăderea prețurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural ‐16%).

Conform estimărilor din luna ianuarie 2016, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural 0%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariați (sold conjunctural +1%). Conform opiniei managerilor, prețurile de vânzare sau de facturare ale prestațiilor vor avea tendință de relativă stabilitate (sold conjunctural ‐3%).2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor