Înscrieri la Olimpiada Dezbaterilor

De Crina Dobocan
Participanți la etapa regională din anii precedenți
Participanți la etapa regională din anii precedenți
Elevii cu abilități de oratorie și retorică sunt așteptați să se înscrie la cel mai amplu campionat de dezvateri adresat liceenilor din România.


Ministerul Educației și Cercetării Științifice (MECS), alături de partenerii săi Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR ), Romanian-American Foundation, reprezentanța UNICEF în România și Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării și Departamentul pentru Relații Interetnice anunță lansarea celei de-a VI-a ediție a Concursului Național „Tinerii Dezbat” . Cunoscută ca „olimpiada dezbaterilor”, competiția se desfășoară în toată țara, în perioada 23 martie – 15 iunie 2015, fiind cuprinsă în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către M.E.C.S. în anul școlar 2014-2015.

Condiții de participare

Pentru a participa la ediția 2015, liceele se pot înscrie până la data de 7 aprilie 2015, completând formularul de aplicație disponibil pe platforma dedicată proiectului (www.tineriidezbat.ro). Fiecare liceu poate înscrie o singură echipă formată din 3 elevi coordonați de un profesor.

Alcătuit din trei etape competiționale distincte (județeană, regională și națională) și un seminar de formare adresat profesorilor coordonatori, Concursul ,,Tinerii Dezbat” invită profesorii alături de elevii lor într-o experiență de învățare a argumentării și de formare a gândirii critice.

,,Concursul Național <<Tinerii Dezbat>> pune față în față echipe de elevi pentru a dezbate teme diverse, cu scopul dezvoltării competenţelor de comunicare şi a atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă la viaţa socială. Practic, ei trebuie să se antreneze pentru o temă propusă pentru dezbatere cu argumente bine documentate. Fiecare ediție a stârnit interesul elevilor. Anul trecut, în Bihor, am avut cea mai mare reprezentare”, a declarat prof. Florin Negruțiu, inspectorul responsabil cu proiectele la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor și coordonatorul ultimelor două ediții regionale ale competiției, desfășurate în Bihor.

Calendar

,,La fel ca în anii trecuți, și în acest an, pe 21 aprilie, Ministerul Educației va selecta inspectoratul școlar care va coordona etapa regională. Inspectoratul nostru a fost desemnat să coordoneze etapa regională a concursului în anii 2013 și 2014. Până atunci, până pe 7 aprilie liceele trebuie să-și depună candidaturile, urmând ca în 8-10 aprilie să se desfășoare selecția de la Minister. În 20 aprilie, se vor ști școlile selectate la nivelul fiecărui județ, iar din 25 până în 26 aprilie este prevăzută o sesiune de formare a profesorilor coordonatori. Competiția regională este programată pentru 30-31 mai. Dacă și în acest an va fi nominalizat Bihorul, atunci concursul se va ține la Liceul Aurel Lazăr. Etapa națională a concursului va avea loc la Miercurea Ciuc, din 12 până în14 iunie”, a mai precizat Negruțiu.

Aprecieri europene

Dezbaterile, în formatele practicate de universități prestigioase din lume, sunt exersate în România, de peste cinci ani, în cluburile de dezbateri din școli și, de peste 20 de ani, în cluburile ARDOR. Concursul „Tinerii Dezbat” aduce mișcarea de dezbateri la amploarea pe care o are în majoritatea țărilor democratice cu bune practici în domeniul educațional. „De altfel, prin cei peste 500 de elevi care anual dezbat în cadrul acestei competiții, România a devenit anul trecut țara cu cea mai amplă mișcare de dezbateri din Europa”, susține International Debate Educational Association (IDEA).0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !