Inspectorii ARR Bihor, achitați pentru abuzul în serviciu

De Cristian Horgoș
1Comentariu
Inspectorii ARR Bihor, achitați pentru abuzul în serviciu
Curtea de Apel Oradea a achitat inspectorii ARR Bihor pentru acuzațiile de abuz în serviciu menținându-le însă condamnările cu suspendare pentru luare de mită.

Însă prin descontopire, pedepsele nu s-au redus față de sentința dată de Tribunalul Bihor pe 13 ianuarie 2014, cu excepția pedepsei aplicate inculpatei Țecu Margareta, administrator al unui birou de copiat acte.

În cazul inculpatei Țecu Margareta s-a schimbat încadrarea faptei, reducându-i-se pedeapsa de la doi ani de închisoare la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare.

Un alt aspect important al sentinței este că inculpații nu mai sunt obligați să achite despăgubirile în sumă de 480.200 lei (peste o sută de mii de euro) pe care prima instanță le-a reținut în sarcina lor față de ANAF și Primăriile Oradea, Derna și Girișu de Criș.

Sentința a fost comunicată pe portalul Curții de Apel Oradea la data de 19 iunie 2015.

În cazul lui Derban Ionel Sorin, instanța de apel l-a achitat și de două din acuzațiile de luare de mită, păstrând, din rechizitoriu, o infracțiune de luare de mită pentru care Derban e condamnat acum la trei ani de închisoare cu suspendare.

În cazul lui Lupu Gheorghe Mircea Marius s-a schimbat încadrarea la două fapte, acesta rămânând însă cu o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

Și Sabău Sebastian Marian, Telibașa Ciprian Vasile și Iepure Vasile au scăpat de acuzațiile de abuz în serviciu dar au rămas totuși cu pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Butiri Cristian Adrian și Ianc Adrian Sebastian au fost achitați pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu.

Curtea de Apel Oradea a mai decis să reducă termenele de încercare stabilite în sarcina inculpaţilor Derban Ionel Sorin, Sabău Sebastian Marian, Telibașa Ciprian Vasile și Iepure Viorel de la câte 6 ani până la câte 5 ani pentru fiecare.

Instanța a înlăturat dispoziţiile privind obligarea inculpaţilor la plata despăgubirilor civile acordate părţilor civile ANAF reprezentantă prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj Napoca-Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, Primăria municipiului Oradea , Primăria comunei Derna, Primăria comunei Girişu de Criş. Respinge cererile de acordare a despăgubirilor civile formulate de părţile civile mai sus menţionate.

Înlătură dispoziţiile privind obligarea inculpatului Derban Ionel Sorin la restituirea către martorul T. G. a sumei de 1.500 lei şi către martorul O. D. a sumei de 200 lei, precum şi pe cele privind confiscarea de la inculpatul Derban Ionel Sorin a sumei de 500 lei. În schimb, instanța dispune confiscarea de la inculpatul Lupu Gheorghe a sumelor de 1.500 lei şi 500 lei . Înlătură dispoziţiile privind obligarea inculpaţilor Ianc Adrian Sebastian și Butiri Cristian Adrian la plata sumelor de 40.600 lei și respectiv 16.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului. Reduce cuantumul cheltuielilor judiciare acordate in favoarea statului de către prima instanţă, urmând ca inculpaţii Derban Ionel Sorin, Lupu Gheorghe Mircea Marius, Țecu Margareta, Sabău Sebastian Marian, Telibașa Ciprian Vasile și Iepure Viorel să fie obligaţi la plata a câte 8.000 lei fiecare cheltuieli judiciare în favoarea statului. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate.

Mai notăm că pe 3 decembrie 2014, Telibașa Ciprian Vasile a obținut la Curtea de Apel Oradea și anularea deciziei de concediere venită din partea Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (Ministerul Transporturilor).1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor