Insule plutitoare pe Crisul Repede

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
7Comentarii
Insule plutitoare pe Crisul Repede
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri susţine proiectul ştiinţific FLO.

La sfârşitul acestei săptămâni pe râul Crişul Repede, în Oradea, amonte de podul Sovata, au fost lansate pe apă două insule plutitoare. Acţiunea face parte din proiectul ştiinţific FLO, proiect coordonat de orădeanca Palma Derzsi şi susţinut de Administraţia Bazinală de Apă Crişuri. Proiectul este un experiment care are ca scop confecţionarea şi amplasarea unor insule plutitoare pe cursurile de apă.

În urmă cu două săptămână, pe cursul râului Crişul Repede, orădenii au putut admira prima insulă plutitoare. Cu o lungime de 2m, lăţime de 1,2m şi cu o greutate de 250 de kg, insula atrăgea atenţia prin verdeaţa şi coloritul plantelor. Întrucât această insula experimentală s-a încadrat foarte bine pe cursul de apă, au mai fost ancorate, în linie, încă două insule plutitoare. Nu mai puţin de 12 specii de plante ornamentale au fost selectate pentru decorare şi se estimează că cel puţin 15 specii de păsări vor fi atrase de acestea.

„Proiectarea, realizarea şi amplasarea insulelor artificiale plutitoare pe cursul râului Crişului Repede a apărut ca o necesitate pentru a asigura un habitat artificial păsărilor care trăiesc sau poposesc anual în această zonă. De asemenea, insula este şi un element de înfrumuseţare urbanistică foarte apreciat în ţările dezvoltate.” a menţionat Palma Derzsi, coordonatoarea proiectului FLO.

Atractive

Insulele plutitoare au formă de bărcuţe, sunt confecţonate din lemn şi tratate cu substanţe ecologice. În caz de avarie, acestea nu dăunează mediului înconjurător. Pe aceste insule s-a plantat vegetaţie atent selectată astfel încât să reziste atât în perioade secetoase, cât şi în perioade ploioase. Pentru asigurarea plutirii s-au montat, în partea inferioară a insulelor, flacoane reciclabile. Insulele au fost ancorate de un cablu metalic care strabate transversal cursul de apă. Există de asemenea şi o lampă solară, care în timp de noapte luminează, atrăgând astfel insectele, acestea fiind, la rândul lor, o atracţie pentru păsări. În total, cele trei insule au avut un buget de 1.000 de euro, suma fiind asigurată de Palma Derzsi şi echipa sa.

„În perioada următoare dorim să urmărim comportamentul insulelor în diferite ipostaze în vederea proiectării, confecţionării şi amplasării la o scară mai largă a acestora, atât pe râul Crişul Repede cât şi pe alte cursuri de apă” a declarat Claudiu Oros, director tehnic ABA Crişuri.

Insulele plutitoare vor fi monitorizate cel puţin până în luna octombrie. În funcţie de condiţiile climatice şi de rezultatele observaţiilor ştiinţifice, se va stabili dacă acestea vor rămâne pe cursul de apă şi în sezonul rece. În ţările dezvoltate conceptul insulelor plutitoare este tot mai prezent în peisajul urbanistic pentru că, nu doar ajută la extinderea suprafeţelor verzi, dar pot oferi un bun refugiu pentru vieţuitoare.

 7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor