Intalnire cu Papa, Putin, Che Guevara

Intalnire cu Papa, Putin, Che Guevara
Neaşteptata întâlnire e „mediată ” de expoziţia Pantha Rei a artistei Olimpia Bera.

Evenimentul are loc miercuri, 23 ianuarie, la ora 19,00 la sediul Laborator. Visual. Kontakt pe strada Albacului nr 54.

Expoziţia Olimpiei Bera pe care o propune Visual Kontakt în ianuarie este un fragment din proiectul său de doctorat, mult mai amplu, cu titlul „Genealogii baroce ale eroului”. Lucrările selectate s-au constituit într-un proiect autonom complex şi relevant atât din punct de vedere tehnic cât şi conceptual.

Eroi moderni

„Pantha Rei” este expresia greacă care desemnează succcesiunea, transformarea firească a lucrurilor şi se află într-un contrast ironic cu subiectul lucrărilor: nimic nu este firesc în a-i întâlni pe papă şi pe Putin în „Rondul de noapte” al lui Rembrandt, nici pe Che Guevara în „Lecţia de anatomie”, cu atât mai mult cu cât citatul practicat de artistă este alb – negru, sugerarea clară a statutului de „imagine” a lucrării.

„Eroii moderni şi contemporani ai Olimpiei Bera sunt conjuncturali, circumstanţiali, „confecţionaţi” de mass-media sau importaţi dintr-o mitologie contemporană. Aproape „antieroi”, ei se infiltrează în contextele baroce cu naturaleţe, substituind personajele originale şi accentuând caracterul ironic şi dramatic în acelaşi timp.Conotaţiile critice, implicaţiile politice, contrastele de formă şi conţinut, anularea timpului istoric menţin o atitudine detaşată, aproape jurnalistică a artistului. Pictura Olimpiei Bera nu trădează emoţii, nu pledează pentru o cauză sau alta, nu încurajează partizanate ci doar propune decontextualizări şi repune în discuţie atât mitologiile moderne cât şi condiţia „eroului” prefabricat.Curgerea lină şi firească a lucrurilor este tot un mit, o utopie, o ironie rafinat infiltrată în întregul demers. Monumentalitatea proiectului nu constă doar în dimensiunile mari ale compoziţiilor ci şi în amploarea problematicii cu care jongleză nonşalant ”, spune preşedintele şi curatorul Visual Kontakt, Alina Staicu.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !