Interviu cu Darius Mnerea – câștigătorul Premiului I la Salonul de Inventică

De Veronica Bursaşiu
Reactualizat la:
1Comentariu
Darius Mnerea câştigător al premiului I la salonul de Inventică
Darius Mnerea câştigător al premiului I la salonul de Inventică - © Foto: MTS
Tată şi fiu au făcut un tandem imbatabil. Este vorba despre Darius Mnerea şi profesorul Florin Darius care intrând în competiţie sub sigla Universităţii Oradea au fost premiaţi pentru ceea ce ar putea fi antidotul la fake news.

A creat o versiune mai puţin costisitoare a asistentului lui Zuckerberg

Sursa lui de inspirație a fost Jarvis, asistentul lui Tony Stark din celebra franciză Iron Man.

Cum s-a născut pasiunea ta pentru informatică?

Darius Mnerea: Primul meu contact cu un computer a fost la vârsta de 10 ani. Un procesor Pentium 3 fără acces la internet și prea multe posibilități mi-a stârnit curiozitatea şi a pus bazele unei pasiuni. Neavând alternative, nefiind atras de lectură la vârsta aceea, mi-am dezvoltat o obsesie din sortarea și crearea documentelor, lucrul în Office 2003 sau MS Paint.

În acest proces a avut un aport important tatăl meu, care mi-a prezentat totul într-un mod inedit. Sunt de părere că orientarea mea spre ramura informaticii ar face parte, de fapt, dintr-un fenomen generalizat. Cu un sistem de învățământ deficitar, în lipsa unei curricule care să țină pasul cu nevoile noastre, mulți tineri s-au orientat de nevoie spre sfera virtualului.

Consider că acest fenomen a permis ca România să fie lider regional în industria IT. Iar dacă ar fi să aprofundez, sunt de părere că marea problemă a sistemului de învățământ este faptul că refuză pur și simplu să se adapteze, să înțeleagă că dacă îți concentrezi eforturile într-o pasiune, chiar obsesiv aș putea spune, nu poți excela în toate domeniile. În viziunea mea, pregătirea în acest domeniu se rezumă la numărul orelor petrecute înaintea unui computer, la sacrificii și dorința permanentă de autodepășire.

Cum se naşte un soft, o aplicaţie? Te inspiri din necesitatăţi?

D.M.: Ideile se nasc la fel de spontan și sunt aplicate haotic. Este, în fond, un proces creator. Nu am venit cu o idee revoluționară. Ideea proiectului meu a luat naștere din nevoi aparent banale. Ca de exemplu, voiam să primesc notificări pe computer a celor mai importante știri, iar alternativele nu îmi inspirau încredere. Apoi am vrut să pot controla computerul de pe telefon, să îl pot bloca de la distanță, pentru a evita sustragerea datelor sau compromiterea lor.

Pretențiile creșteau de la o zi la alta, iar creația fără fond căpăta contur. Aveam posibilitatea să creez o unealtă universală care să înglobeze toate proiectele mele anterioare, cu aplicativitate în viața de zi cu zi. Așa a apărut HECTOR, o replică la scară mai mică a unui sistem de inteligență artificială, un asistent virtual care poate asigura automatizarea locuinței. Are în componența sa o interfață dinamică, personalizabilă, controlabilă prin gesturi din aer, recunoaștere facială, sunete sau input direct.

Structura sa este modulară, iar interconectarea tuturor părților componente permite sistemului de inteligență artificială să gestioneze, respectiv să afișeze reacții într-un timp foarte scurt, facilitând consumul redus de resurse. Accesând o simplă cameră web, poate recunoaște persoanele din încăpere din aproximativ orice unghi și condiții de luminozitate. Poate identifica obiecte, text (OCR), recunoaște mediul ambiental și anticipează următoarele acțiuni pe baza unor algoritmi complecși. Fără senzori suplimentari, recunoaște bătăile din palme, respectiv reacționează în momentul în care este zgâlțâit.

De asemenea, puteți interacționa cu el. Imprevizibil, poate întreține conversații cursive, savuroase, completate de replici tăioase și ironie. Îi puteți cere informații, după modelul asistentului existent pe iOS, Siri. Construit cu meticulozitate, am acordat o deosebită atenție detaliilor. Are un sistem de fișiere integrat, cu un Spațiu de lucru propriu, un Terminal care acceptă comenzi de la distanță și un Manager de Aplicații. Este receptiv, învață din mers (Machine Learning), asimilează informații de pe Internet.

Datele sunt stocate local, limita de stocare este de 1/2 din spațiul disponibil pe disc, iar dimensiunea pachetului de instalare ocupă 1GB. Folosește câteva tehnologii open-source îmbunătățite care vor fi enumerate în momentul publicării.

Pentru a vă contura o idee, Mark Zuckerberg a lansat de curând o prezentare demo a asistentului creat de el, acesta din urmă folosind vocea lui Morgan Freeman. Sistemul meu este o versiune deloc costisitoare a creației lui Zuckerberg. Modul meu de lucru se rezumă la a face totul gratuit, cât mai bine cu putință, într-un timp cât mai scurt. De aceea, din 2012 și până astăzi, singura resursă investită în proiectele mele a fost efortul brut.

Filozofia mea de viață de rezumă și ea la exploatarea potențialului pe care timpul, o resursă atât de prețioasă, ni-l oferă. Altfel spus, sunt un idealist, nonconformist, leneș. Dar Bill Gates spunea că un leneș ar putea găsi cea mai ușoară modalitate de a duce o sarcină la îndeplinire. Din aceste nevoi și în acest ritm de lucru a luat naștere HECTOR. Dacă repeți o minciună de suficiente ori, ea va deveni adevăr, spunea George Orwell.

Care e mesajul lui Hector?

D.M.: Proiectul meu a avut un puternic mesaj și a accentuat problema cu care se confruntă societatea zilelor noastre. Trăim în epoca post-adevăr, o perioadă în care umanitatea are de înfruntat fenomenul știrilor false, a propagandei deșănțate. Cred că societatea nu a fost nicicând mai vulnerabilă, iar veridicitatea informației a devenit un lux necesar. În contextul geopolitic și intern, știrile false au reprezentat principalul mecanism care a condus la răsturnarea unor rezultate politice.

Așadar, HECTOR își propune să fie un combatant activ a dezinformării media, făcând cu rigurozitate selecția informațiilor. Acesta este capabil să facă distincția dintre o informație completă, autentică și o informație neverosimilă, trunchiată, provenită din surse obscure, ca mai apoi să transmită conținutul în flux.

Şi fiindcă suntem în preajma zilei de 1 Decembrie, cred că teora ta despre patriotism, în contextual acestui proiect, merita auzită.

D.M.: Îmi iubesc ţara. Mereu a fost așa. Însă în etape ale existentei mele am înțeles patriotismul altfel. Cât timp eram în liceu, credeam că se rezumă la etalarea steagului și intonarea imnului. De curând am înțeles că minimul respect față de origini se definește prin refuzul de a trăi în ignoranță, respectiv refuzul de a privi impasibil de pe margine.

Premiul 1 la Salonul de Inventică 2017 nu e prima recunoaştere a valorii tale…Ai reuşit să-ţi vinzi invenţiile?

D.M.: În 2013 am fost premiat cu o mențiune în cadrul aceluiași eveniment. Aplicația mea putea optimiza resursele sistemului de operare gazdă, mărindu-i astfel durata de viață și asigurând o creștere considerabilă a vitezei de procesare. De asemenea, înlătura fișierele reziduale, curăța Registrul și configura serviciile. A fost distribuită gratuit și este disponibilă online. Obținerea banilor cu orice preț nu s-a numărat niciodată printre prioritățile mele. De aceea nu am susținut ideea comercializării produselor.

Aplicaţia premiată la acest Salon a stârnit interes?

D.M.: Numeroși oameni de toate vârstele s-au arătat interesați de o posibilă evoluție a proiectului, unii dintre ei oferindu-mi datele de contact. HECTOR a stârnit curiozitate și în rândul copiilor, întrucât sursa mea de inspirație a fost JARVIS, asistentul lui Tony Stark din celebra franciză Iron Man. Sunt un fan înrăit al Universului Cinematic Marvel, iar ideea existenței unei lumi în care a fi diferit este o virtute este refugiul meu din calea acesteia.

Ce aplicaţii te gândeşti să dezvolţi în viitor?

D.M.: Omenirea s-a angajat într-o cursă a automatizării. Mulți experți o numesc cea de-a 4-a revoluție industrială. Progresele nemaiîntâlnite în domeniul inteligenței artificiale vor produce schimbări într-un ritm și mai alert în următoarele decenii. Treptat, mașinile ar putea înlocui resursa umană.

Realist vorbind, neavând resursele necesare, proiectul meu ar putea intra pe o linie moartă, deoarece vorbim de o concurență acerbă. Nu exclud nici posibilitatea de a fi distribuit în format open-source din 2018, lăsându-l la îndemâna comunității de internauți. Doresc să îmi aduc aportul aici. Poate nu de data aceasta, dar am speranța că într-o bună zi voi putea contribui cu o cărămidă la temelia unei lumi mai bune.

Mulţumesc!1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor