Invitati sa invete sa ingrijeasca muribunzii

Invitati sa invete sa ingrijeasca muribunzii
Bihorenii sunt invitaţi să participe la curs de îngrijire a muribunzilor.

La sfârşitul acestei luni, la Oradea se va organiza pe durata a cinci zile un curs de îngrijiri paliative. Evenimentul este important din pricina numărului mare de bihoreni care ajung în stadiul antefine şi familiile lor se chinuie să găsească persoane care să stea cu ei peste zi şi să le ofere îngrijirile speciale de care au nevoie.

Cursul se organizează în cadrul Zilelor medicale orădene, se va susţine la Facultatea de Medicina si Farmacie Oradea şi se adresează studenţilor, psihologilor, îndrumătorilor spirituali, personalului ce activează în domeniile medical şi al asistenţei sociale, aparţinătorilor persoanelor în antefine dar şi voluntarilor.

Ce vor învăţa

Cursanţii vor învăţa cum se îngrijesc bolnavii cu cancer în antefine, cum se rezolvă o plagă, fistulele, escarele, cum se foloseşte seringa automată, dar şi cum se realizează igiena pacientului în stadiu antefine, care nu se poate mişca complet sau deloc.

Tot la curs, participanţii vor afla cum se poate comunica un diagnostic grav, ce presupune „conspiraţia tăcerii”, cum pot fi bolnavii cu cancer să fie ajutaţi să treacă de anxietate, depresoe, alterarea imaginii corporale, dar şi cum pot aparţinătorii să suporte o pierdere în familie.

Cursanţii vor afla despre nevoile spirituale ale pacientului în stadiu terminal, asistenţa spirituală a muribundului, despre sacroterapie, dar şi despre doliu şi eutanasie.

Mulţi mor

De menţionat că acest curs amplu se susţine cu ajutorul mai multor organizaţii: Asociaţia Educaţie pentru Sănătate (EDUSAN), Facultatea de Medicină şi Farmacie Oradea, fundaţiile Hospice Emanuel, Casa Sperantei Braşov etc.

Reprezentanţii EDUSAN subliniază că acest curs se adresează tuturor celor ce vor să îi ajute pe bolnavii aflaţi în pragul morţii, indiferent de nivelul de educaţie sanitară pe care îl au.

În Bihor, anual se înregistrează circa 6.000 de decese şi anual apar în jur de 2.000 de cazuri noi de cancer. Cu toate acestea, serviciile de paliaţie din spitalele noastre aproape că nu există, anumite fundaţii fiind cele care încearcă să facă faţă multiplelor solicitări de ajutorare a muribunzilor.

De aceea cursul are ca scop formarea de voluntari care să poată interveni atunci când li se va cere ajutorul. Cei care doresc să se înscrie sunt rugaţi să acceseze site-ul educatiepentrusanatate@yahoo.com.

O.Ş.

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !