Iron Bike Oradea, ciclism extrem made in Bihor

De Cristina Ghilea
Iron Bike Oradea, ciclism extrem made in Bihor
Prin dificultatea traseului, Iron Bike Oradea devine tot mai select şi mai selectiv.

Cel mai puternic concurs de ciclism, Iron Bike Oradea (IBO), şi-a desemnat câştigătorii în weekendul trecut, după o zi de efort la limita umanului. Pe podiumul Iron Bike Oradea au urcat echipele Roadrunners (Dombi Cârstescu şi Koncz Alexandru cu 16 ore şi 31 minute) – locul I, 2X2 (Nicolae Andreica şi Zsolt Langviser cu 17 ore şi 39 minute) – locul II şi Alpine Challenger (Cristian Cheţ şi Adrian Botezatu cu 19 ore şi 8 minute), locul III.

Dificultatea traseului şi provocările, nu doar de ordin fizic, au făcut ca nu toate echipele înscrise în concurs să ajungă la linia de finiş din Băile 1 Mai. „Din zece echipe câte s-au înscris în IBO, au terminat patru. Trei au abandonat la al doilea punct de control, alte două la Stâna de Vale şi una cu 60 de kilometri înainte de finiş, din cauza epuizării. Motivul abandonurilor este dificultatea traseului. IBO este, într-adevăr cea mai dură competiţie de acest gen din ţară”, ne-a spus Bereczki Tibor, în numele C S Xterra Sport Bihor.

Lipsa premiilor la Iron Bike Oradea

Membru în comitetul de organizare, acesta a punctat prezenţa redusă la Iron Bike Oradea în comparaţie cu anul trecut dar şi performanţa că s-a putut organiza o festivitate de premiere la final. „A scăzut mult numărul concurenţilor, noi presupunem că din cauză că IBO nu e dotat cu premii. Considerăm totuşi o reuşită că la a treia ediţie am avut pe cine pune pe podium, dat fiind că anul trecut am oprit IBO din cauza capriciilor vremii”, mai spune acesta.

Concursuri aspre, care pun sportivul în luptă inclusiv cu sine, Iron Bike Oradea şi Maratonul Pădurea Craiului au beneficiat de un traseu care include toate frumuseţile emblematice ale Bihorului.

„Din punct de vedere organizatoric, a fost un concurs construit profesionist. Chiar şi la tura scurtă am avut drum de munte, drum forestier şi puţin asfalt. Am prins vreo zece minute de ploaie de dimineaţă şi căldură mare pe parcursul zilei. Azi, la două zile de la finiş şi oboseala-n oase, cred că a fost fantastic”, spune Deme Jozsef, participant la Maratonul Pădurea Craiului.

Viitorul IBO şi al maratonului depinde exclusiv de finanţare. „Nu e pentru un rider de duminică şi nici nu va fi. Nu avem în plan să scădem gradul de dificultate şi să facem IBO un concurs de masă, chiar dacă a scăzut numărul de participanţi. Am pierde din calitate şi nu vrem asta. Organizarea sau nu a unei ediţii cu numărul IV depinde exclusiv de bani”, spune Bereczki Tibor.

Iron Bike Oradea are o lungime de aproximativ 260 kilometri din care 5.000 metri în ascensiune. Varianta mai uşoară este de 150 kilometri cu 2.500 metri în ascensiune.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !