Isabella, o învingătoare

De Otilia Șandor
Isabella a găsit Calea
Isabella a găsit Calea
Isabella Ciocnadi, elevă la Liceul „Mihai Viteazu” este o învingătoare. Colegii, şcoala şi… un concurs, adorat de altfel de mulţi elevi, pare că au îndreptat-o de la fatal.


O fată ce spune că singura ei notă de 10 a fost Apgarul dat la naştere şi care şi-a împărţit viaţa între violenţa de acasă şi cea de la şcoală. Cu probleme în familie, fata a început să creadă cum i se spunea: că nu e bună la nimic. A devenit agresivă şi la şcoală. Până de curând, iar concursul Poliţiei Bihor „Şcoala fără violenţă” a pus-o în faţa oglinzii vieţii ei. A răspuns provocării de a scrie un eseu cu mesaj antiviolenţă. Intitulat „Ajutor! Sunt un copil violent!”, în care îşi deschide sufletul, ca o carte. Pentru prima dată e pusă să scrie despre ceea ce o caracteriza pe ea zi de zi: violenţa.

Pasărea Phoenix

Şi mâinile îi fug, lucrarea curge fluent: „Încep să conștientizez că răul există pentru că oamenii buni nu fac nimic… Îmi dau seama că sunt violentă, dar asta reprezintă primul pas spre vindecare. Nu mai vreau să fiu așa! Nu pot da vina la nesfârșit pe altcineva. Eu pot să fiu și altceva. Pot mai mult! Merit mai mult! Vreau mai mult! Drumul e lung și nu sunt sigură că voi reuși. Poate nu voi fi niciodată o persoană bună, dar cel puțin voi continua să încerc. Mesajul meu pentru voi… poate sună desuet, poate sună ca din carte, dar… mergeți la școală! Nu vă uitați la ceea ce se întâmplă în curtea școlii, ascultați ce vă spun profesorii. Citiți! Instruiți-vă! Violența e în natura umană. Educația e singurul mod de a o ține sub control. Și, uneori (când familia nu e în stare), cel mai bun loc pentru a primi educație rămâne ȘCOALA!”
Isabella a impresionat până la lacrimi parte din juriu prin exemplul propriu şi mai ales prin forţa de a depăşi răul din ea. Şi a câştigat imediat.

Împreună cu Mirel Fanya de la Liceul Ortodox, Isabella a fost declarată câştigătoarea locului I la proba de eseu din concursul care se vede că schimbă vieţile copiilor în bine: „Şcoala fără violenţă”.

Fiindcă juraţii din concurs nu se aşteptau la doi câştigători, vineri, după concurs, au dat comandă la trofeele în plus. Luni, poliţiştii organizatori de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Organizate au ajuns la şcoală şi au înmânat învingătoarei trofeul, de faţă cu colegii şi profesorii ei dragi.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !