Istoria Palatului Episcopiei Greco-Catolice, distrus într-un incendiu

De Oana Farcas
Reactualizat la:
6Comentarii
Istoria Palatului Episcopiei Greco-Catolice, distrus într-un incendiu
Edificiul care a contribuit din plin la farmecul oraşului a fost ridicat între anii 1903-1905 și a reprezentat pentru Oradea un centru al vieţii spirituale.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice a fost ridicat pe locul vechiului palat al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea Mare. Lucrările de construcție au avut loc între anii 1903-1905, sub îndrumarea unui important arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior, într-un stil renascentist cu elemente de baroc și rococo.

În toată această perioadă 150 de muncitori au lucrat continuu la ridicarea palatului, astfel că în 20 noiembrie 1903, proiectul era ridicat în roșu, iar sfințirea a avut loc în 11 iunie 1905 în compania mai marilor Bisericii Greco-Catolice și a reprezentaților de seamă a Oradiei.

Istorie făcută scrum

Palatul a avut parte de o istorie marcată de evenimente importante pentru întreaga comunitate. În 1948 Palatul Episcopal a fost sechestrat și transformat în școală populară. Ulterior s-a instalat aici și Biblioteca Județeană. Reintrată în legalitate după 1989, Biserica Greco-Catolică a început să lupte pentru clădirile lor. Astfel în 1992, după căderea regimului comunist, edificiul a fost retrocedat proprietarilor de drept, dar fizic aceștia au intrat în posesia lui abia în 2005-2006, după mai multe dispute cu conducerea Bibliotecii Județene.

De palatul episcopal sunt legate și numele regelui Ferdinand și al Reginei Maria, despre care se știe că au locuit în palat în anul 1919, când au vizitat Oradea. Tot acolo, regele și regina au acordat audiențe.

Faţada şi acoperişul au fost renovate recent cu 1 milion de euro, iar de puțin timp începuseră lucrări de reabilitare în interiorul clădirii.

„Actuala clădire, ridicată pe locul fostului edificiu destinat acestui scop, este construită între anii 1903-1905 după proiectul arhitectului Kálmán Rimanóczy, fiind inaugurată de către episcopul Demetriu Radu la data de 11 iunie 1905. Construită în stil eclectic, arhitectura clădirii reflectă tendinţele arhitectonice ale timpului din Imperiul multi-naţional şi pluri-confesional Austro-Ungar. Această clădire a însoţit istoria noastră recentă, marcată de războaie, persecuţii, frământări, confiscări, retrocedări şi dorinţă de dreptate şi libertate”, a declarat Preasfinţia Sa Virgil Bercea la aniversarea celor 240 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Române Unite de Oradea.

Reamintim că sâmbătă, 25 august, în jurul orei 21:30, un incendiu puternic a afectat 1.300 de metri pătrați, distugând clădirea în totalitate, în picioare rămânând doar pereții exteriori și mult scrum. Clădirea se afla în conservare și nu avea autorizație de securitate pentru incendiu.

Numai valoarea manoperei la acoperișul Palatului Episcopal, distrus în întregime, a fost de 200.000 de euro. Episcopia Greco-Catolică de Oradea a dezvăluit câteva dintre pierderile suferite în urma incendiului devastator de sâmbătă seara. Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Greco-Cat...
Un tânăr, aflat în zonă, la părinții săi a relatat că la ora 20:45 a sunat la 112 pentru a anunța că pe stradă, foarte aproape de clădirea Episcopiei Greco-Catolice, cablajul de pe lângă o lampă de iluminat a luat foc. Potrivit tânărului, pompierii nu au venit atunci la fața locului pentru a vede...
Sute de orădeni s-au adunat în Piața Unirii și au asistat neputincioși la distrugerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice. Zeci de pompieri și mai multe autospeciale de pompieri au luptat cu flăcările, însă concluzia privitorilor a fost una singură: pompierii au fost depășiți de situație. Martor...
Pompierii bihoreni se luptă cu un incendiu de proporții ce a izbucnit în Piața Unirii, la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea. https://youtu.be/zpiVPeZUc5g [related-post post_id="2099131"] https://youtu.be/uusqj_cuntc [related-post post_id="2099066"] [related-post post_id="20...6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor