Istorie și flori la Dimitrie Cantemir

De Alexandru Guiaș
oment festiv FOTO: ALEXANDRU GUIAŞ
oment festiv FOTO: ALEXANDRU GUIAŞ
Școala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” din Oradea și-a omagiat patronul spiritual și 21 de ani de existență a școlii sub denumirea sa actuală.

Cu acest prilej, luni în sala de sport a școlii a avut loc o lecție deschisă de istorie din care elevii au putut afla multe lucruri interesante despre cine a fost Dimitrie Cantemir și ce personalitate importantă a fost acesta în istoria românilor. Despre viața și activitatea domnitorului Moldovei și a cărturarului Dimitrie Cantemir a susținut o expunere Ligia Mirișan, directoarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea. Astfel, copiii au mai aflat că pe lângă faptul că a fost domnitorul Moldovei, Cantemir a fost etnograf, enciclopedist, filozof, istoric, lingvist, geograf, muzicolog, compozitor și membru al Academiei de Științe din Berlin.

De la Sliviu Sana, referent la Biblioteca Județeană, elevii au primit lămuriri mai multe despre operele litarare ale lui Dimitrie Cantemir: „Divanul” sau „Gâlceava înțeleptului cu lumea” sau „Giudețul sufletului cu trupul” (Iași – 1698); „Istoria ieroglifică” (1703 – 1705); „Istoria creșterii și descreșterii Curții Otomane” (1714 – 1716); „Hornicul vechimei a romano-moldo-vlahilor” (1719 – 1722); „Descriptio Moldaviae” (1714 – 1716). În expunerile lor, cei doi reprezentanți ai Bibliotecii Județene au evidențiat importanța operi scriitorului Dimitrie Cantemir în istoria poporului român și în cultura universală, precum și imboldul pe care acesta îl da în stimulara poporului spre lectură. Imbold pe care profesorii de la Școlala Gimnazială „Dimitrie Cantemir” doresc să-l trnsmită elevilor. După ora de istorie elevii împreună cu profesorii au depus flori la statuia lui Dimitrie Cantemir.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !