Jazz, o poveste de dragoste și o vioară

De Alexandru Guiaș
Protagoniștii anunță un spectacol deosebit
Protagoniștii anunță un spectacol deosebit
Protagoniștii promit un spectcol, mai mult decât un concert simfonic.

Filarmonica de Stat Oradea îi invită pe orădenii iubitori de muzică clasică la concert. Astfel, joi de la ora 19 în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat din Oradea melomanii vor putea asculta un concert simfonic în al cărui repertoriu se vor afla piese ca Siciliana Blues (p. a. / bem.) – compozitor C. Țăranu, Concert pentru vioară și orchestră în re minor, op. 47 – compozitor J. Sibelius (150 de ani de la naşterea compozitorului), Suitele Peer Gynt, op. 46 și op. 55 – compozitor E. Grieg.

La baghetă se va afla Romeo Rîmbu, dirijorul Filarmonicii de Stat din Oradea, iar solistă va fi Diana Jipa (vioară). Despre lucrările care vor fi prezentate în concertul din această seară, Romeo Râmbu a spus că „e o premieră pentru mine și orchestră, însă și pentru publicul orădean deoarece vom începe concertul cu o lucrare de jazz – Siciliana Blues, un lucru atât de inedit însă cred că și spectaculos pentru auditoriu.

Vom continua în partea doua cu suitele compozitorului E. Grieg, care spun o poveste de dragoste neîmpărtășită. Povestea aparține lui Henrik Ibsen, care a scris o dramă în versuri și a propus-o compozitorului să o pună pe portativ. Ceea ce a ieșit este fascinant, o poveste de dragoste spusă pe note pe care cred că publicul o va aprecia la adevărata sa valoare artistică”.

Referitor la lucrarea pe care o va interpreta, solista Diana Jipa (violonistă) a precizat că „este o piesă al unuia din compozitorii mei preferați. Pot să spun că lucrarea e un fel de simfonie solo care îmi place datorită lirismului și virtuozității violonistice”.

Diana Jipa este doctorand al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti. A susținut concerte în România, Grecia, Italia, Cehia, Germania, Rusia, Belgia, Olanda, Coreea de Sud. A reprezentat România în concertul organizat la Bruxelles cu ocazia semnării Tratatului de Aderare a României şi a Bulgariei la Uniunea Europeană, în 2005.

A fost prezentă pe scenă la mai multe concerte și festivaluri de renume (Festivalul Internațional „George Enescu” – ediția a XVIII-a, Festivalul „Paganiniana” din Genova – Italia, în 2007, etc.). A cântat ca solistă cu filarmonicile din Braşov, Ploieşti, Iasi, Piteşti, Craiova, Târgovişte, Botoşani, precum şi cu Orchestra de Cameră „Unirea” din Focşani, Orchestrele „Universitaria” şi „Academica” ale Universității Nationale de Muzică din Bucureşti și acum în premieră cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !