Josef Seibel, Erich Rohde, Ara, Gabor, made în Bihor

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Fiecare muncitor are faza lui
Fiecare muncitor are faza lui
Zilnic 8.000 de perechi de încălţăminte sunt fabricate de grupul de firme bihorean.

Josef Seibel, Erich Rohde, Ara, Gabor şi alte nume, adevărate branduri în încălţăminte, au ales Sălacea. Aici funcţionează o mică frabrică de pantofi. „Părinţii mei au lucrat tot în domeniu iar eu la Bihoreana Marghita, astfel că am ştiut cum merg lucrurile. Aici, în Sălacea, am deschis fabrica în anul 1995. Forţă de muncă am găsit din belşug, marea majoritate a oamenilor lucrând înainte la Bihoreana Marghita. În prezent avem fabrici în patru locaţii: una în Sălacea, două în Marghita şi una în Şimleu. În total 1250 de angajaţi”, ne-a spus administratorul firmei, Nemeş Antal.

Calitate germană

De câţiva ani buni, firma bihoreană lucrează numai pentru Germania. „Neamţul este un adevărat capitalist, este foarte exigent în ceea ce priveşte calitatea şi termenul de livrare. Le-am dovedit însă că suntem serioşi, fapt pentru care firma Gabor, una dintre cele mai mari firme de încălţăminte din Germania, a cerut majorarea capacităţii, fapt pentru care am dori să ne extindem”, ne-a spus administratorul Florentia Toia.

Piaţa asiatică a căzut din cauza taxelor vamale foarte mari, astfel că marile firme apelează tot mai des la firmele din România pentru a executa comenzile.

Pe piaţa din Germania, spun proprietarii firmei din Sălacea şi Marghita, au intrat ca urmare a participării la un târg de specialitate din Budapesta. „Pentru că vorbeam puţin germana am reuşit să intru în contact cu o firmă şi am primit comenzi. Am avut însă şi urcuşuri şi coborâşuri. În 2005 de exemplu a trebuit să trimitem în şomaj 500 de persoane. Dar nu am renunţat, am mers iar în Germania să căutăm clienţi, şi am găsit”, spun reprezentanţii firmei.

Conform contractelor actuale, grupul de firme bihorean lucrează cu marfa clientului. „Dacă ar trebui să lucrăm pe piaţa internă nu am reuşi să facem o asemenea producţie”, spun bihorenii.

Bani europeni

Şi pentru că fondurile europene din cadrul PNDRP nu sunt destinate exclusiv agriculturii ci dezvoltării spaţiului rural în 2009, firma din Sălacea a depus un proiect pe Măsura 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi. Valoarea proiectului s-a ridicat la peste 200.000 de euro din care 160.000 de euro a reprezentat valoarea nerambursabilă. Cu banii primiţi au fost achiziţionate utilaje şi echipamente în domeniul fabricării de încălţăminte, fiind astfel create 30 de locuri de muncă.

Procedura de implementare a proiectelor este destul de greoaie spun beneficiarii proiectului. „În Ungaria de exemplu, procedura de implementare a proiectelor este mai uşoară. Noi am pierdut un proiect mare, partenerii noştri preferând să plece în Ungaria, unde lucrurile s-au mişcat mai repede”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !