Judecă contestaţia lui Ranyak faţă de arestare

De Cristian Horgoș
Utilaje de construcţii găsite la sediul de fi rmă percheziţionat FOTO: DIICOT.RO
Utilaje de construcţii găsite la sediul de fi rmă percheziţionat FOTO: DIICOT.RO
Curtea de Apel are de soluţionat, azi, contestaţiile lui Ranyak, Ţiril şi Udrea faţă de arestările preventive.


Oamenii de afaceri Ranyak Ambro Zoltan, Ţiril Radu Marius şi Udrea Emil Marius au contestat, la nivelul Curţii de Apel Oradea, măsurile de arestare preventivă dispuse, miercurea trecută, de Tribunalul Bihor la propunerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Oradea.

Potrivit portalului instanţei, judecătorul de drepturi şi libertăţi al Curţii de Apel va soluţiona astăzi demersul celor trei inculpaţi.

Reţinuţi pe 12 mai

Pe site-ul DIICOT.ro s-a postat, pe 12 mai, un comunicat de presă şi imagini din cadrul percheziţiilor operate în dimineaţa acelei zile.

Astfel, procurorii DIICOT Oradea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea au efectuat, pe 12 mai, 11 percheziţii domiciliare şi la sediul unor societăţi comerciale de pe raza judeţului Bihor, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2010 – 2013, suspecţii Ranyak şi Ţiril ar fi constituit un grup infracţional organizat la care ulterior au aderat şi alţi suspecţi, în vederea săvârşirii mai multor infracţiuni de evaziune fiscală constând în sustragerea de la plata impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat de către societăţi comerciale având ca obiect de activitate lucrări de construcții.

Modul de operare consta în evidenţierea, în actele contabile, a unor operaţiuni de achiziţie (în special servicii) de la diverse societăţi comerciale, operaţiuni comerciale care nu au avut corespondent în realitate.

În cadrul acestor circuite, perfectate în contextul derulării contractelor de lucrări publice, unele societăţi au avut rolul de „tampon” în relaţia cu alte societăţi de acelaşi tip sau cu societăţi de tip „fantomă”, prin intermediul cărora au fost retrase din circuitele economice sumele reprezentând obligaţiile fiscale aferente operaţiunilor comerciale şi/sau contravaloarea unor prestări de servicii ori achiziţii de bunuri care nu au existat faptic şi prin care au fost supradimensionate artificial costurile de execuţie.

Firme „tampon” şi „fantomă”

„S-a reţinut că în perioada 2010 – 2013, grupul de societăţi (în prezent în procedură de insolvenţă) a înregistrat facturi fiscale de achiziţie fără conţinut economic (fictive) de la trei societăţi comeriale de tip „tampon (buffer)”. Rolul acestor societăţi a fost acela de a crea o aparenţă de veridicitate relaţiilor comerciale declarate în relaţiile cu beneficiarul final (grupul de societăţi comerciale). În realitate, reprezentanţii grupului de firme au controlat activitatea societăţilor comerciale „tampon”, acestea fiind administrate de către angajaţi sau colaboratori ai grupului”, precizează DIICOT.

La rândul lor, societăţile de tip „tampon (buffer)” au înregistrat achiziţii de la alte trei societăţi de tip „fantomă (missing traders)” a căror rol era acela de a asigura un circuit „în lanţ” al facturilor cu scopul de a supradimensiona costurile, în aşa fel încât beneficiarii acestui circuit să înregistreze cheltuieli artificiale, prin adăugarea unui adaos comercial corespunzător de către fiecare societate cu comportament „fantomă” implicată în circuit. Potrivit DIICOT, respectivele societăţi comerciale ar fi fost controlate de către suspectul Udrea Marius.

Activitatea grupului de societăţi comerciale s-a concentrat pe adjudecarea unor contracte de lucrări finanţate cu fonduri publice, sens în care au participat la o serie de licitaţii efectuate prin Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Printre unităţile administrativ teritoriale beneficiare ale contractelor de achiziţie adjudecate de către grupul de societăţi comerciale au fost identificate mai multe primării de pe raza judeţului Bihor.
Valoarea prejudiciului estimat este în sumă de 6.000.000 lei.

Cauza a fost instrumentată împreună cu Direcţia Generală Antifraudă cu suport de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
Susţinerea percheziţiilor s-a efectuat cu sprijinul IPJ Bihor.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !