Judeţul nu ştie cum să-şi cheltuie excedentul bugetar

Judeţul nu ştie cum să-şi cheltuie excedentul bugetar
Nu doar Primăria Oradea se plânge că nu-și poate folosi excedentul bugetar așa cum dorește, în anul bugetar următor. Și Consiliul Judeţean, condus de UDMR, PSD, ALDE are aceeași problemă, deoarece banii proveniţi de anul trecut nu pot fi folosiţi acum decât pe investiţii.

Investiţii care, de cele mai multe ori, se pornesc greu și se finalizează și mai greu. Potrivit vicepreședintelui Traian Bodea, consiliile judeţene vor să modifice Codul Fiscal proaspăt altoit de Guvernul Tudose pentru a-și putea cheltui excedentul și pe cheltuieli curente, de funcţionare, decât cele cu investiţii.

Ar schimba legea

Bunăoară, CJ Bihor are un excedent de 44 milioane de lei ce provine din 2017, pe care conducerea Judeţului nu știe cum să-l cheltuie.

„Da, este o problemă, peste tot la consiliile judeţene se solicită această schimbare legislativă, ca aceste sume să se poată transfera și la funcţionare. Este o decizie a Guvernului Tudose. Oricum, noi vrem să îi folosim la investiţii, dar o parte din ei i-am putea muta din secţiunea de dezvoltare pe cea de funcţionare”, declară vicele Bodea, subliniind că investiţiile CJ Bihor sunt, oricum, accesate pe fonduri nerambursabile, că este vorba despre Drumul Apusenilor, proiectul strategic pe sănătate sau grogramele PNDL.

Iar în privinţa fondurilor pentru noul terminal al Aeroportului, o parte din bani vin de la Guvern, iar cofinanţarea este asigurată printr-un credit contractat de Aeroport. Prin urmare, cofinanţările CJ Bihor nu acoperă folosirea în întregime a excedentului. Așa că banii s-ar putea pierde în favoarea Guvernului. Definitiv. Acesta e motivul pentru care CJ ar vrea să schimbe legislaţia. Pentru că, bunăoară, din banii de investiţii proveniţi din deficit nu se pot turna covoare asfaltice pe drumurile din judeţ. Și, din păcate, front de lucru ar fi, cât de judeţul de mare.

 5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor