Kirei către Bolojan: nu uitaţi politeţea în relaţia cu doamnele

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:
19Comentarii
Kirei către Bolojan: nu uitaţi politeţea în relaţia cu doamnele
Consilierul UDMR s-a arătat deranjată de tonul pe care i s-a adresat primarul Bolojan în şedinţele de Consiliu local.

Consilierul UDMR Melinda Kirei reclamă că, în şedinţele Consiliului local, primarul Ilie Bolojan i se adresează ironic sau lipsit de politeţe, când îi răspunde la intervenţii. Udemerista a ieşit public cu o scrisoare deschisă prin care îi cere şefului administraţiei locale să îşi ajusteze tonul. În plus, îi transmite că e dator cu respectarea legii, indiferent dacă opozanţii lui de la Consiliul Judeţean fac asta sau nu.

Consilierul local Kirei Melinda a intrat în polemică cu primarul Ilie Bolojan în mai multe rânduri, în şedinţele de plen ale deliberativului local. Cele mai recente episoade s-au consumat cu ocazia ultimei şedinţe de CL, când Kirei a insistat că executivul trebuie să aloce bani pentru ong-urile de tineret, pentru că aşa prevede, în mod expres, Legea Tineretului. Iritat, primarul a trimis-o cu petiţia pentru tineret la colegul ei de UDMR, preşedintele Consililui Judeţean Pasztor Sandor – instituţia a alocat anul trecut 700.000 de euro pentru ONG-uri.

„Jur să respect Constituţia şi legile ţării …” aşa v-aţi angajat Dumneavoastră la depunerea jurământului de primar, fără însă a adăuga sintagma, cu condiţia ca şi Pásztor să facă la fel. Şi ultima dată, dar nu pentru prima oară, când la dezbaterea bugetului v-am atras atenţia la respectarea prevederilor legale, în locul unui răspuns pertinent, aţi utilizat sintagma penibilă referitoare la preşedintele Consiliului Judeţean. Domnule Primar, şi Dumneavoastră trebuie să respectaţi prevederile legale. Articolul 28 din Legea 350, Legea Tineretului obligă consiliile locale ale municipiilor de reşedinţă de judeţ să constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, „Fondul destinat activităţilor de tineret”. Această prevedere este obligatorie, nu opţională”, scrie Kirei în debutul scrisorii.

Contra donaţiilor

Kirei aduce în discuţie şi disputa referitoare la donaţiile de teren la care sunt obligaţi cei care doresc autorizaţii de construire şi drumul din faţa parcelelor deţinute au nu lăţimea regulamentară.

După mai multe hotărâri judecătoreşti definitive care au dat dreptate celor care au reclamat că Primăria comite abuz când condiţionează autorizaţia de donarea de teren, Kirei crede că executivul ar trebui să oprească această practică şi să caute alternative. „Există şi cale legală de rezolvare”, susţine consilierul. În cazul acestor donaţii, cetăţeanul este forţat să achite de costul notarial al actulului, care poate ajunge la mii de euro. Deci, pe lângă că dă din bunul său, cel în cauză mai scoate şi din buzunar, pentru taxele legale.

În această problemă, edilii au păstrat mereu aceeaşi poziţie: e nededrept ca oraşul să despăgubească financiar pe cei forţaţi să doneze, pentru că din banii oraşului aceştia vor avea infrastructură de utilităţi şi un drum public.

Penalist contra orădenilor?

Kirei s-a referit, apoi, la proiectul de hotărâre prin care executivul şi-a asigurat cadrul legal pentru contractarea serviciilor unui avocat specialist în drept penal, pentru a apăra funcţionarii Primăriei.

„Nu este soluţia corespunzătoare cea adoptată prin votul majorităţii consilierilor, prin care din bani publici sunt plătiţi avocaţii care îi apără pe acei salariaţi ai primăriei, acuzaţi de abuz în serviciu, care au acţionat conform aşteptărilor Dumneavoastră, fără să ţină cont de prevederile legale”, îi scrie Kirei primarului Bolojan.

Impoliteţuri?

„Domnule Primar, aţi putea revizui şi comportamentul faţă de consilierii locali, îndeosebi cu privire la politeţea necesară în relaţiile cu doamnele. Recent, când referitor la planul de acţiune pe 2018 al poliţiei locale din subordinea Dumneavoastră am propus ca pe lângă aplicarea de sancţiuni să acorde atenţie mai mare prevenirii, având în vedere că de 3 ani creşte numărul spargerilor de locuinţe din Oradea, aţi încercat să fiţi ironic. E adevărat, am doar titlul de doctor în biofizică, dar şi fără să fi urmat o şcoală de ofiţeri de poliţie, în calitate de consilier pot face propuneri înţelepte, utile, numai decidentul să înţeleagă şi să accepte observaţiile care îmbunătăţesc activitatea(…) Ne apropiem de jumătatea mandatului. Ar fi justificat şi util tuturor, dacă aţi reevalua atitudinea faţă de probleme de interes public şi aţi manifesta receptivitate faţă de propunerile pertinente”, îşi încheie udemerista scrisoarea deschisă.19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor