Kiss și Rus, prezentați instanței cu propunere de arestare

De Cristian Horgoș
Reactualizat la:
19Comentarii
Beniamis Rus și Alexandru Kiss au fost aduși la Tribunal
Beniamis Rus și Alexandru Kiss au fost aduși la Tribunal
Miercuri în jurul orei 9, vicepreședintele CJ Bihor – Alexandru Kiss și omul de afaceri Beniamin Rus – patron al firmei Selina, au fost prezentați de procurorii DNA Oradea la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventivă.

UPDATE! Kiss și Rus au scăpat de arest. Vor fi cercetați sub control judiciar timp de 60 de zile.

Instanța a decis ca Alexandru Kiss și Beniamin Russ să nu fie arestați preventiv. În schimb, cei doi vor fi cercetați în continuare sub control judiciar.

Pentru următoarele 60 de zile Alexandru Kiss și Beniamin Rus vor avea avea următoarele restricții:

– să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat;

– să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei;

– să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

– să nu depăşească limita teritorială a României, fixată de organul judiciar, decât cu încuviinţarea prealabilă a acestuia;

– să nu se apropie de persoana vătămată sau de membrii familiei acesteia, de alţi participanţi la comiterea infracţiunii, de martori ori experţi sau de alte persoane anume desemnate de organul judiciar şi să nu comunice, direct sau indirect, pe orice cale;


 

Kiss n-a înţeles jumătate

La ieşire, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor a acceptat fără ezitare să răspundă tuturor întrebărilor ziariştilor, chiar dacă a parat unele întrebări cu alte întrebări.

Din start, Kiss a dat o notă de umor „dialogului de presă ad-hoc”, mărturisind că „nu a înţeles jumătate din ce s-a discutat în sala de judecată” şi că a găsit Arestul Preventiv al IPJ Bihor mai primitor decât în urmă cu 20 de ani. „Au acum şi apă caldă, nu e rău deloc”, a găsit forţă să glumească Alexandru Kiss.

Despre materialul acuzării, Kiss a părut impresionat mai mult de volumul lui.

Sunt 20.000 de pagini, eu nu pot să citesc aşa mult. După atâtea interceptări şi atâta muncă, dacă voi primi o achitare vor trebui să dea afară tot DNA-ul. Sunt tot felul de neadevăruri. Au spus că am pus banii la ciorap. Eu i-am rugat frumos să găsească ciorapul, să împărţim…”, a comentat Kiss.

Zâmbitor dar obosit, Kiss nu a părut că a înţeles cine l-a denunţat. Mai mult, Kiss i-a asigurat pe ziarişti că „nu este niciun denunţător”, intrând astfel pe contrasens cu propriul avocat. Ceva mai târziu, Kiss şi-a amintit de declaraţiile co-inculpatului Bojtor Vilmos Laszlo privind mecanismele de spălare a banilor pe care le-au descris procurorii DNA. „Eu nu înţeleg cum domnul Bojtor s-a iluminat dintr-odată, după atâţia ani”, s-a mirat Kiss.

Vicepreşedintele CJ i-a mai asigurat pe jurnalişti că nu a făcut trafic de influenţă pe seama CET şi nici „nu s-a întâlnit vreodată cu cei de la CET”, instituţie care, de altfel, e în subordinea Primăriei, nu a Consiliului Judeţean.

Chestionat dacă va demisiona din funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor, Kiss a respins un asemenea gest dar a anunţat că nu va mai candida vreodată pentru alte funcţii publice, dat fiind că are 63 de ani, adică o vârstă la care apar şi alte preocupări.

„Averea am avut-o înainte să intru în politică. Am avut acţiuni la RCS, am vândut ziarele, am avut investiţii în terenuri. Totul e scris şi verificat. Apoi, după ce am intrat în politică, am tot pierdut din avere”, şi-a justificat Kiss şi originea averii.


 

Înaintea ședinței, avocatul Răzvan Doseanu, ca apărător al lui Alexandru Kiss, a declarat jurnaliștilor că la acel moment avea cunoștiință doar despre comunicatul publicat marți de DNA și că urma să parcurgă referatul propunerii de arestare pentru a putea comenta motivațiile.

“Procurorii suspectează fapte din perioada 2003 – 2008. Împreună cu clientul meu ne-am prezentat la fiecare audiere la care a fost solicitat. Așa încât în acest moment nu pot spune de ce clientul meu ar fi devenit un pericol public și pe ce se bazează propunerea excepțională de arestare preventivă. Observ însă că doar față de două persoane s-a formulat o propunere preventivă, în timp ce față de ceilalți suspecți din cauză nu s-a solicitat nici măcar o propunere alternativă. Față de acuzele formulate anul trecut, singura noutate e o acuzație bazată pe două denunțuri din partea a două persoane care au calitatea de inculpat în dosare diferite. Rămâne să văd din referatul propunerii de arestare dacă sunt și alte elemente ce pot fi reținute în sarcina clientului meu. Deocamdatăm subliniez că și domnul Kiss, ca și orice cetățean, beneficiază de prezumția de nevinovăție. Domnia sa își susține nevinovăția iar noi vom încerca să demontăm acuzațiile”, a declarat avocatul Doseanu înaintea intrării în sala de judecată.

Cât privește identitatea denunțătorilor, din surse neoficiale s-au vehiculat câteva nume ale unor oameni din domeniul energiei, inclusiv electrice.

Omul de afaceri Beniamin Rus are ca apărători avocați din Cluj, care probabil vor expune un punct de vedere după soluția judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Bihor.

Știre în actualizare

 

Alexandru Kiss și Beniamin Rus au fost reținuți de DNA Oradea19Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor