La fiecare patru ore un medic paraseste Romania

Dr. Carmen Pantiş
Dr. Carmen Pantiş
Fostul manager al Spitalului Judeţean, dr. Carmen Pantiş intră în arena politică ca opozantă.

În calitatea sa de şef al comisiei de sănătate din cadrul PDL Bihor, ce abia urmează să fie formată, dr. Pantiş a reliefat mai multe aspecte criticabile. Pantiş e deranjată de salariile mici ale medicilor, ce generează un exod masiv al acestora în străinătate, dar şi de atitudinea autorităţii judeţene faţă de Spitalul Judeţean.

„La fiecare patru ore un medic părăseşte România”, susţine dr. Pantiş, care atrage atenţia asupra faptului că în special medicii tineri „o duc foarte greu”. Dar din ţară pleacă medici de toate vârstele, chiar şi aceia care şi-au creat între timp o situaţie materială bună.

Dr. Carmen Pantiş a venit şi cu un exemplu care să arate de ce nu peste mult timp românii se vor confrunta cu un deficit acut de cadre medicale. „În Croaţia, care abia acum a intrat în UE, un medic specialist încasează un salariu de 1.500 de euro, iar un medic rezident 1.100 de euro. Prin comparaţie, un profesor primeşte 600 de euro”, transmite medicul cu carnet de partid. Dr. Pantiş a vorbit şi despre Spitalul Clinic Judeţean, căruia în continuare i se decontează mai puţini pacienţi decât tratează în realitate, de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). „Consiliul Judeţean nu s-a implicat deloc în finanţarea Spitalului Judeţean. Chiar dacă acesta este în coordonarea şi bugetul Primăriei, Judeţeanul aparţine şi judeţului. Doar Crucea Roşie a fost finanţată cu 150.000 de lei noi de la CJ Bihor, în acest an”, declară opozanta, ce este şi consilier judeţean PDL. Dr. Pantiş admite că municipalitatea orădeană a susţinut sistemul medical şi că spitalele Judeţean şi Municipal sunt acum foarte bine dotate. Dar şi aici are de făcut o observaţie. Lucrările la Spitalul Hospice Emanuel, ce are ca beneficiari bolnavii de cancer, s-au oprit. Municipalitatea intrase ca partener în acest proiect.

Întrebată dacă este de părere că dezvoltarea spitalelor şi policlinicilor private este o soluţie pentru sistemul medical românesc, dr. Pantiş a răspuns astfel: „Este un lucru care se va întâmpla indiferent de dorinţa noastră. Concurenţa va face bine”.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor